Kielikurssi Italiassa

 Italian kielen oppikurssini on nyt ohi, ainakin tältä syksyltä. Opiskelin siis italiaa viisi viikkoa Scuola Leonardo da Vincissä ja suosittelen sitä kyllä ehdottomasti, jos kielen opiskeleminen täällä kiinnostaa! Heillä on kouluja muissakin isoissa Italian kaupungeissa.

Yleisfiilis kurssista on siis ehdottomasti positiivinen, se oli hyvin järjestetty ja opettajat ja henkilökunta olivat ystävällisiä. Koulun kautta voi myös varata majoituksen ja aktiviteetteja, mutta itse en niitä kokeillut.

Kuitenkin kurssiin liittyi myös outoja yksityiskohtia ja ylipäätään turhautumista. Yritän nyt tässä postauksessa avata fiiliksiäni myös itselleni, sillä pohdin, menisinkö jatkamaan kurssia vielä keväällä vai en.

Aloitin absolute beginnerina ja kehitys oli todella nopeaa! Ensimmäiset päivät kuitenkin tunsin olevani aika eksyksissä, sillä opettaja käytti lähinnä yksinomaan italiaa ja vaati myös sitä, että kaikki kysymykset olisivat italiaksi. Se oli aika hankalaa, jos ei vaikka ymmärtänyt jotakin kielioppiasiaa. Myös oppikirja oli italiaksi. Tässä on tietenkin se plussa, että vaikka ei osaisikaan englantia kovin hyvin, se ei haittaa.

Välillä minua häiritsivät myös muut oppilaat. Joskus kyse oli siitä, että meidän ryhmäämme oli eksynyt joku aivan liian taitava (he kyllä usein siirrettiin ylemmälle luokalle päivän parin jälkeen) ja yhtäkkiä osa tunneista menikin seuratessa hänen ja opettajan nopeaa keskustelua, tai siis oikeastaan ei seuratessa. Aika moni muista oli myös kurssilla eri asenteella kuin minä, minkä ymmärrän hyvin, sillä useimmat viipyivät Italiassa vain muutaman viikon ja halusivat ottaa siitä kaiken irti, vaikka se olisikin tarkoittanut oppituntien missaamista krapulan takia tai unohtuneita läksyjä. Sain kuitenkin useita kertoja iltaisin tekstailla milloin kellekin, mitä läksynä oli tai mitä tunneilla oli opiskeltu.

Ehkä kamalinta koulussa oli se, miten opettaja suhtautui virheisiin. En ole varma, johtuuko se kulttuurista vai oliko se opettajan oma tapa. Meillä tosin oli yhden viikon ajan eri opettaja ja hänkin käyttäytyi hieman samalla tavalla, tosin ei ehkä yhtä dramaattisesti.

Opettajallamme oli siis tapana huokailla erittäin pettyneesti, jos joku mokasi. Hän saattoi jopa heilutella käsiään ja huutaa "Miksi, voi miksi?". Hän saattoi myös jäädä jankkaamaan jotakin asiaa, yritti esimerkiksi kysyä kysymyksen eri tavalla, vaikka harvoin se auttoi, jos ei ensimmäistäkään ymmärtänyt. 

Minun kanssani hän jumittui kerran erilaisiin S-äänteisiin, joihin kieleni ei ilmeisesti vain taipunut. Sitä kesti yli viisi minuuttia, kun hän vain toisteli sanaa zucchero ja huusi "Ei, ei!", kun yritin lausua sitä. Minusta se kuulosti kyllä ihan samanlaiselta ja kun pari päivää myöhemmin törmäsimme äänteeseen taas, hän olikin sitä mieltä, että nyt sanoin sen täydellisesti (vaikka olen kyllä melko varma, että niissä ei ollut mitään eroa xD). Tosin opettajallamme oli myös ehkä hieman huono kuulo...

Joka toinen viikko meillä oli testi kieliopista. Ensimmäisellä kertaa järkytyin pahasti, sillä opettaja pyysi meidät yksi kerrallaan luokan eteen sen jälkeen, kun olimme palauttaneet paperimme ja korjasi ne siinä meidän katsellessamme. Se ei ollut se järkyttävä osuus (ihan hyödyllistä oli oikeastaan), vaan se, että lopuksi hän ilmoitti pistemäärämme kovalla äänellä kaikille muillekin. Osa vielä teki koettaan siinä vaiheessa ja viimeisiksi jäivät juuri ne, joilla oli eniten ongelmia, joten aika kamalat paineet heille tietää, että he ovat vuorossa seuraavina.

En tosiaan tiedä, onko tämä yleinenkin tapa Italiassa. Pohdin tätä ystävieni kanssa ja jotkut ajattelivat, että se voisi liittyä siihen, että täällä ollaan yhteisöllisempiä. Mutta en tiedä, voi hyvin olla että meille sattui vain tällainen opettaja...

Pääasiassa kuitenkin pidin opettajasta ja koko kurssista! Se kuitenkin vei kaikki aamupäiväni ja myös paljon energiaani etenkin alussa, joten kirjoittaminen selvästi kärsi. Haluaisin ehdottomasti oppia paremmaksi italiassa, mutta katson varmaan keväällä, miltä minusta tuntuu silloin. Nyt toistaiseksi Duolingo voisi riittää.

-mariidah

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kustannussopimus!

Lista täytesanoista

Miten lähetät käsikirjoituksen kustantamoihin?