12 tapaa lisää, joilla EI kannata aloittaa tarinaasi

 Eli lisää pukkaa. 


Miten tarinaa ei kannata aloittaa?

13. Ensimmäinen päivä/aikojen alku

Tämä juontaa siitä, että se on todella käytetty tapa. Toki on genrejä tai trooppeja, joihin lukion ensimmäinen päivä kuuluu olennaisena osana. Mutta mieti vähintäänkin, voisitko saada siitä kiinnostavamman ja tuoreemman.

14. Taistelu

Lukijan heittäminen keskelle taistelua tai sotaa voi toimia varsinkin toimintapainotteisessa tarinassa. Mutta se pitää tehdä todella taiten! Koska tässä kohtaa lukija ei tunne sinun hahmojasi, eikä hänellä ole mitään syytä välittää heidän kohtalostaan. Niinpä, jos siis aivan pakko aloittaa tappelulla, tee heti selväksi, mitä on meneillään, mitä on pelissä, mikä konflikti on, miksi voittaminen (tai muu) on päähenkilölle tärkeää. Ja etenkin se, miksi lukijan pitäisi välittää juuri tästä henkilöstä. Älä siis erehdy luulemaan, että tämä on helppo tapa tuoda jännitystä ja konfliktia heti mukaan.

15. Krapula

Tämä koskee nyt erityisesti dekkareita. Se, että yrmeä etsivä herää työpöytänsä äärestä tyhjän viskipullon kanssa ja tihrustelee auringonvalossa samalla, kun krapula jyskyttää päässä, on vaan ihan liian kulunutta.

16. Kohtaukset ilman konfliktia

Pitkät kuvailut, päähenkilön arkipäivä, mitä tahansa, missä ei ole jännitettä, on tylsää! Konflikti voi olla hyvin pieni ja arkipäiväinen, mikä voi jopa olla hyvä, sillä se saa lukijat helposti samaistumaan päähenkilön tilanteeseen.

17. Monologi

Minä-kertojan pitkä monologi tai päähenkilön ajatusten juoksun kuvailu, kun hän tuijottaa ikkunasta ulos ja miettii elämäänsä, on harvoin erityisen mukaansa vetävää. Tarvitaan toimintaa!

18. Liian hidas/nopea

Näissä postauksissa on käyty läpi jo monta esimerkkiä kyseisistä aloituksista, mutta vielä kerran: älä aloita liian hitaasti, mutta älä myöskään liian nopeasti. Anna lukijoille hahmo, jota kannustaa ja konfliktia, mutta älä vain jompaa kumpaa.

19. Supermahtava päähenkilö

Jos ensimmäinen luku on sitä, että kirjoittaja keskittyy tekemään päähenkilöstä pidettävän ja kiinnostavan, ollaan taas usein siinä tilanteessa, että se on todella tylsää. 

20. Näkökulmien vaihtelu

Älä hypi henkilöiden päästä toiseen tai esittele liian monta näkökulmahahmoa heti. Keskity viemään lukija syvälle yhteen henkilöön. Mielestäni tämä pätee myös kaikkitietävään kertojaan. Pidä siis päähenkilösi spotlightissa.

21. Koko nimi

En ole varma, mitä mieltä tästä itse olen, mutta tämä oli yksi tapa, jota haukuttiin liian kuluneeksi lähteissäni. Eli se, että ensimmäinen lause kertoo Mikael Johannes Aleksi Mattisesta, joka teki tätä ja tätä eikä nimiä Johannes, Aleksi tai Mattinen mainita enää toiste.

22. Ennustus

Chosen one on trooppina jo muutenkin aika kulunut (vaikka itse tavallaan pidän siitä). Jos vielä aloitat ennustuksella, on vaarana, että tarinasta katoaa kaikki kiinnostava, kun tiedetään että tämä tyyppi pelastaa maailman isolta pahalta (ja vaikka niin ei kävisikään niin lukija voi tässä kohtaa ajatella niin ja lopettaa kesken). 

23. Maalaispoika, jonka elämä muuttuu

Chosen one trooppia edelleen... Tavallaan rakastan tätä aloitusta, sillä se on monissa lempikirjoissani. Mutta juuri sen takia se onkin niin kulunut, että se on erittäin klassinen fantasia-aloitus.

24. Prologi

Tämä mainitaan tosi monessa paikassa. Toisaalta löytyy myös niitä, jotka pitävät prologeista. Itse en oikein kuulu kumpaankaan ryhmään, mutta on totta, että erittäin usein törmää prologeihin, jotka eivät vain toimi (usein syy on joku näistä edellä käsitellyistä). Sitä haluaisi vain päästä heti tarinaan mukaan! Prologeista aion kirjoittaa oman postauksen jatkossakin, joten kiinnostaisi kuulla, mitä mieltä te olette niistä?


Kuten jo aiemmin sanoin, älä lannistu, jos joku näistä on juuri se mahtava aloitus sinun kirjastasi. Jos se on mahtava ja tarinalle oleellinen, pidä se! Olen itsekin syyllistynyt näihin ja veikkanpa, että syyllistyn jatkossakin. Mutta toivottavasti siinä kohtaa osaisin pysähtyä ja miettiä, miten saisin alun vaikuttavaan vähemmän kuluneelta ja nappaamaan lukijan paremmin mukaansa.

-mariidah

Lähteet:

How to Start Your Novel: Advice From Literary Agents (thewritelife.com)

Engaging readers from the First Sentence part 2 - The Manuscript Shredder

Beginning Badly: Eight Awful Ways To Start A Novel – 10 Minute Novelists

Eleven Requirements For The First Pages of Your Bestseller – 10 Minute Novelists

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kustannussopimus!

Lista täytesanoista

Miten lähetät käsikirjoituksen kustantamoihin?