13 vinkkiä kirjaidean keksimiseen

 Tämä on kolmas osa ideointikokonaisuutta. Kahdessa edellisessä olen kertonut siitä, kuinka olen saanut ideat omiin tarinoihini ja kuinka kirjailijat ovat kertoneet heidän ideoistaan. Edellisessä osassa oli puhetta myös mielen tiedostetusta ja tiedostamattomasta osasta ja kuinka omalle alitajunnalle pitää antaa polttoainetta ideoita varten.

Miten tuon voi sitten tehdä käytännössä? Tai miten ideaa voi lähteä ihan tiedostetusti miettimään?

Olen kerännyt tähän kirjoittamista koskevista artikkeleista keräämiäni vinkkejä inspiraation etsimiseen sekä muutamia omiani. Osa on hieman samaa asiaa mitä edellisissäkin postauksissa. Ja puhun nyt siis fiktiokirjasta, tietokirjoista minulla ei ole kokemusta ja luulisin, että niissä ideointiprosessi on ihan erilainen.


Kuinka keksiä idea tarinalle?

1. Tarkkaile ympäristöäsi

Kerää inspiraatiota kaikkialta! Musiikista, kassajonosta, kahvipöytäkeskusteluista, ihan mistä vain. Pidä muistiinpanovälineitä aina mukana ja kirjoita ylös pienetkin ideanriepaleet.

2. Kirjoituspromptit

Netti on näitä pullollaan, siitä vain etsimään! Prompti tarkoittaa usein pientä aloitusta tarinalle tai jonkinlaista muuta yllykettä, esim. dialogin pätkää tai ihan suoraa käskyä "kirjoita lapsuudenystävistä, jotka päätyvät aikuisina eri puolille sotaa" tms. Koeta ideoida tai kirjoittaa suoraan promptista äläkä pelkää lähteä sivuraiteille, anna mielesi kuljettaa sinua.

3. Mitä jos...?

Kysy itseltäsi mitä jos -kysymyksiä. Mitä jos neandertalilaiset eivät olisi ikinä kuolleet sukupuuttoon? Mitä jos kasveille tulisi yhtäkkiä tietoisuus? Mitä jos maailman rikkaimman miehen lapsi päättäisi ryhtyä supervarkaaksi?

4. Tunne syvästi

Anna itsellesi lupa tuntea ja tiedostaa tunteesi. Tutkiskele, mistä ne johtuvat, mikä herätti ne sinussa. Anna niiden inspiroida sinua. Joskus myös niihin epämukaviin, hävettäviin tunteisiin sukeltaminen voi saada aikaan jotakin kiinnostavaa. Tätä tekniikkaa hyödynnän juuri tämän hetkisen tarinani toisen päähenkilön kanssa ja luulenpa kokemuksen muuttavan myös minua itseäni parempaan suuntaan. Myös esimerkiksi omien pelkojen tutkiminen voi olla hyvin inspiroivaa, eikä pelkästään kauhutarinoille.

5. Mikä kiinnostaa sinua?

Mitkä ovat sinusta kaikista kiinnostavimpia asioita? Ihan mitä tahansa! Trooppeja, genrejä, kouluaineita, harrastuksia, kulttuureja... Mieti, mikä saa sinut innostumaan. Voisiko näitä asioita jotenkin yhdistää toisiinsa? Lähtisikö tarina heräämään jostain niiden syövereistä?

6. Kulttuuri

Hyödynnä olemassa olevia tarinoita ja kysymyksiä. Lue historiasta, tieteestä, koe taidetta eri tavoilla. Tutki omaa kulttuurisiasi ja myös muita (mutta ole tarkkana, jos hyödynnät jotakin olemassa olevaa enemmänkin, tee silloin taustatyö kunnolla). Kuvittele, että jokin historiallinen tapahtuma tapahtuisi nykyaikana tai toisessa maailmassa, ota käyttöösi vasta kehitteillä oleva teknologia, hyödynnä mytologioita ja niiden tarinoita.

7. Lue

Lue kirjoja, lue niitä paljon, myös mukavuusalueesi ulkopuolelta. Jos tiedät jo, mitä genreä haluat kirjoittaa, lue sitäkin, mutta älä jumitu pelkästään sen pariin. Tämä on muutenkin tärkeää kirjoittajalle. Mieti lukemiasi (tai katsomiasi/kuulemiasi, jos puhutaan vaikka elokuvista tai äänikirjoista) tarinoita ja analysoi, mistä pidit niissä. Jos jokin tietty elementti kiehtoo sinua, mieti, mistä se johtuu. Hajota tuntemuksesi alkutekijöihinsä ja kokoa niistä sitten uusi, omanlaisesi idea, joka voisi saada aikaan nuo samat tunteet, mutta eri tavalla. Voit myös ottaa tarinan ja tehdä siitä omasi, vaihdella henkilöitä, miljöötä, juonenpalasia. Keksiä uuden alun tai lopun, yhdistää useamman eri tarinan. Kuvittele, millainen tarina olisi, jos se olisi kerrottu jonkun toisen henkilön näkökulmasta. Tämä ei ole kopioimista (kunhan et ihan oikeasti kopioi) ja joissain tapauksissa voit tehdä tämän ihan avoimesti, esim. sadun tai klassikon uudelleenkerrontana. Sanotaan, että kaikki tarinat on jo kerrottu, mutta sinun tarinastasi tekee uniikin sinun tapasi kertoa se.

8. Lue kirjoittamisesta

Lue kirjoitusoppaita, artikkeleita ja vinkkejä. Katso videoita, kuuntele podcasteja. Etenkin Writing excuses -podcast on antanut minulle ihan hullun paljon inspiraatiota (vinkki aloita esim. kaudelta 10 tai 11, itse aloitin 11). Juttele myös muiden kirjoittajien kanssa!

9. Lue lukemisesta

Lue kirja-arvosteluja, katso videoita ja tutki sosiaalisen median lukijayhteisöjä. Millaisista asioista lukijat ovat pitäneet? Mikä ei ole heidän mielestään toiminut jossakin kirjassa? Keksisitkö sinä tavan saada tuo elementti toimimaan? Mitä he toivoisivat näkevänsä kirjoissa enemmän, mitkä ovat heidän lempitrooppejaan? 

10. Pysy ajan tasalla

Lue ja katso uutisia, selvitä, mitä maailmalla tapahtuu, mistä juuri nyt puhutaan. Lue tarinoita tosielämästä ja pohdi, voisivatko ne tarjota inspiraatiota.

11. Katso taaksepäin

Mieti omaa elämääsi. Onko siinä tapahtumia, teemoja, joista haluaisit kirjoittaa? En tarkoita, että sinun pitäisi pakosti kirjoittaa juuri autofiktiota tai omaelämäkertaa, mutta pohdi, onko sinulla kokemuksia, jotka voisivat inspiroida tarinaa. 

12. Keksi hahmo

Keksi hahmo, joka kiinnostaa sinua. Se voi löytyä yhdistelemällä muita hahmoja tai tosielämän ihmisiä (tässä kannattaa käyttää varovaisuutta) tai ihan vain pohtimalla kiinnostavia piirteitä. Keksi hänelle ongelmia ja tavoitteita. Anna hänen lähteä kertomaan tarinaansa sinulle.

13. Koe ja kokeile uusia asioita

Älä jää kotiin sohvalle möllöttämään. Elä elämääsi ja kokeile uutta, mene pois mukavuusalueeltasi (hih, hyvä huudella täältä sohvalta).


Jos sinulla on jotakin ideointivinkkejä, niin kuulisin niitä mielelläni! Samoin tarinoita siitä, miten olette keksineet omat ideanne. Joillekinhan tämä ei ole yhtään vaikeaa, ongelma voi olla päinvastainen, kun ideoita on enemmän kuin aikaa kirjoittaa. Mutta joskus kaikki tarvitsevat vähän inspiraatiota.

-mariidah

Lähteet: 

Story Ideas: How to Make a Story Ideas Generator (isadorafelix.com)

Authorial Intent: On Inspiration: How To Find Your Story (jnkhoury.blogspot.com)

How to Find Story Ideas for Your Novel: 8 Story Idea Generators - 2021 - MasterClass

Where Do Successful Authors Get Their Most Brilliant Writing Ideas? | Writing Forward

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Lista täytesanoista

Kustannussopimus!

Miten lähetät käsikirjoituksen kustantamoihin?