Nanoprep 2021: Vko 7 - Yhteenveto

 Viimeistä viedään! Toivottavasti kaikilla on mennyt valmistautuminen marraskuuhun hyvin, mitä tahansa siihen on sisältynytkään.

Näin viimeiseksi viralliseksi Nanoprepiksi esittelen pienen harjoituksen, joka voi auttaa pohtimaan omaa tarinaasi vähän eri näkökulmista. Tähän olen saanut inspiraatiota sekä chick lit -hautomon että mestarikurssin tehtävistä, eli kirjailija Marja Kankaalta (ja hänen kauttaan Salman Rushdien luennosta masterclass.com) sekä kirjailija Iida Raumalta.

Nanowrimo 2021, viikko 7

Yhteenveto

Kirjoita ylös:

-jos tarinasi olisi väri, mikä se olisi

-jos tarinasi olisi ääni, mikä se olisi

-jos tarinasi olisi laulu, mikä se olisi

-jos tarinasi olisi eläin, mikä se olisi

-jos tarinasi olisi vuodenaika, mikä se olisi

-jos tarinasi olisi säätila, millainen sää se olisi

-jos tarinasi olisi tuoksu/haju, mikä se olisi

-mitkä 5 sanaa kuvaavat tarinaasi

-mikä yksi lause kuvaa tarinaasi parhaiten

-miksi haluat kirjoittaa juuri tämän tarinan

-miten tarinasi voisi tehdä maailmasta paremman paikan

-kuka/millainen on sinun ihannelukijasi

-miltä haluat lukijasta tuntuvan, kun hän lukenut tarinasi

-mitä asioita/hahmoja/tapahtumia haluat hänen muistavan siitä

-millaista haluaisit tarinasi kielen olevan (kuvaile tai vertaa esimerkiksi johonkin toiseen tarinaan)

Ainakin osa kysymyksistä on sellaisia, että niihin voi yrittää vastata myös miettien vaikkapa päähenkilöäsi. Näitä kysymyksiä voi hyödyntää myös myöhemmin editointia tehdessä.

Nyt, kun Nanowrimo on aivan nurkan takana, kehotan kaikkia myös miettimään, onko sinulla jotakin velvollisuuksia, joita voisit hoitaa jo etukäteen valmiiksi, jotta ensi kuussa jäisi enemmän aikaa kirjoittamiselle. Ehkä koulutehtäviä, kesken olevia projekteja tai tapaamisia. Minulle esimerkiksi nämä blogi- ja somepostaukset ovat sellaisia. Yritänkin nyt saada mahdollisimman monta tehtyä "varastoon", niin ettei minun tarvitse miettiä niitä niin paljoa Nanowrimon aikana. Kaikkea ei kuitenkaan voi laittaa tauolle ja kuukausi on niin pitkä aika, että elämä pakostikin heittää kapuloita rattaisiin, mutta siitä ei kannata lannistua. Sillä ei ole väliä, kirjoitatko 50 000 sanaa tai vaikka vain 500. Kaikki on eteenpäin tarinassasi. Kannustankin siihen, että vaikka heti alussa tipahtaisit sanamäärätavoitteista, jatkaisit silti kirjoittamista. Ja tietenkin kannustan myös siihen, että kun marraskuu on ohi, kirjoittaminen (tai editointi) yhä jatkuisi. Voit myös asettaa itsellesi jonkin ihan muun tavoitteen kuin tuo 50 000 sanaa! Sekin on jo riittävä, jos saat tarinasi alkuun ja pidät hauskaa.

Vielä pari pikkujuttua luvassa ennen ensi viikkoa!

-mariidah

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Lista täytesanoista

Kustannussopimus!

Miten lähetät käsikirjoituksen kustantamoihin?