Nanoprep 2021: Vko 5 - Miljööt

 Joku voisi ajatella, että maailmanrakennusta tarvitsee miettiä vain, jos kirjoitat fantasiaa tai scifiä tai vastaavaa. Mutta jokaisen tulisi tietää miljöönsä, tarinansa tapahtumapaikat, vaikka se sijoittuisikin nykymaailmaan.

Oletko jo päättänyt, missä tarinasi tapahtuu? Jos et, päätä se nyt. Jos se on fantasiamaailma tai toinen planeetta tai kirjoitat vaikka historiaan sijoittuvaa kertomusta, joudut todennäköisesti tekemään paljon enemmän taustatyötä kuin joku, joka kirjoittaa omaan kotikaupunkiinsa sijoittuvaa käsistä. Suosittelen kuitenkin jokaista miettimään miljöitään jo ennen kuin aloittaa kirjoittamaan, jotta tarina ei kärsisi valkoisen huoneen syndroomasta. Se tarkoittaa sitä, että kun lukija lukee tarinaa, pahimmillaan hän näkee mielessään vain kaksi päätä puhumassa toisilleen valkoisessa huoneessa, jossa ei ole mitään. Ehkä äärimmilleen vietynä vain kaksi suuta, jos hahmojenkin kuvaus jää puolitiehen.

Photo by Zoltan Tasi on Unsplash

Tämä voi tietenkin tapahtua, vaikka kirjoittajalla olisikin tarkka maailma suunniteltuna. Miljöitä täytyy osata hyödyntää kirjoittamisessa, kuvailla niitä ja antaa hahmojen vuorovaikuttaa ympäristönsä kanssa. Parhaimmillaan maailma tai miljöö voi olla isossa osassa tarinassa ja toimia jopa teemana, aiheena tai symbolina. Luin juuri Chloe Gongin kirjan These Violent Delights ja siinä nautin eniten miljöön (ja hahmojen) taitavasta kuvauksesta ja 1920-luvun Shanghain hienosta hyödyntämisestä tarinankerronnassa.

Miljöö on siis tärkeä. Toki on mahdollista lisätä kuvailua ja maailmanrakennusta jälkikäteenkin, mutta itse tykkään, että ainakin perusteet ja tärkeimmät paikat ovat minulla jotenkuten selvillä. Kirjoittaessa kyllä usein väritän maailmaa aika paljon, se herää henkiin mielessäni ja keksin paljon yksityiskohtia, jotka usein osoittautuvat tarinan kannalta tärkeiksi.

Nanoprep 2021, viikko 5

Miljööt

Mieti jokin paikka, joka on päähenkilöllesi tärkeä, missä hän viettää paljon aikaa. Sen ei pakosti tarvitse olla mikään tarinan kannalta kovin tärkeä paikka, mutta jotakin, mikä liittyy hahmoosi. 

Kirjoita ylös 10 asiaa mitä miljöössä on (esineitä, huonekaluja, paikkoja, kauppoja, maantieteellisiä piirteitä). Kirjoita asioita sitä mukaan, kun niitä tulee sinulle mieleen.

Keksi sitten jokin linkki jokaisen asian ja hahmosi välille. Mikä on hänen lempiasiansa? Mitä hän käyttää usein? Mikä on hänestä kaikista kaunein? Mitä hän inhoaa? Mitä hän häpeää? Mitä hän salailee? Mistä hän on ylpeä? Juuri näihin kysymyksiin ei tarvitse vastata, mutta voit kokeilla harjoitusta toisin päin - keksi lisää kysymyksiä, tapoja linkittää hahmo johonkin ja sitten vasta asia. Huom! Näiden ei tarvitse olla tarinan kannalta oleellisia.

Kirjoita ylös ainakin viisi asiaa, mitä miljöössä voi tehdä.

Kirjoita ylös miltä miljöössä tuoksuu.

Kirjoita ylös mitä hahmosi tuntee, kun hän on siellä. Koeta keksiä ainakin viisi asiaa. Nämä voivat olla henkisiä tai fyysisiä tuntemuksia.

Kirjoita ylös mitä hahmosi kuulee, kun hän on siellä. Koeta keksiä ainakin viisi asiaa.

Kirjoita vielä lyhyesti ylös, miten tuo miljöö on muuttunut, millainen se on ollut aiemmin ja miten se muuttuu tulevaisuudessa. Vaikuttavatko vuorokaudenaika tai vuodenajat siihen? Onko paikalla historiaa? Muuttuuko se päähenkilösi mukana? Halutessasi mieti, miten muutokset vaikuttavat yllä oleviin asioihin.

Harjoitusta voi lähteä itse laajentamaan tai toistaa muillekin tarinan miljöille tai hahmoille. Tarkoituksena olisi, että oppisit lisää hahmoistasi ja maailmastasi, ehkä myös juonesta. Halutessasi mieti myös voisitko hyödyntää tapahtumapaikkoja tarinassasi vielä enemmän, esim, symboloimaan päähenkilön kehitystä tai vahvistamaan tarinan teemaa (tästä tulossa prep myöhemmin, älä huoli).

Enää pari viikkoa marraskuuhun!

-mariidah

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kustannussopimus!

Lista täytesanoista

Miten lähetät käsikirjoituksen kustantamoihin?