Nanoprep 2021: Bonustehtävä 1 - Työnimi

 Okei, eli kuten lupasin, nyt on bonustehtävän aika. Tämä ei ole millään tavalla pakollinen (niin kuin eivät muutkaan Nanoprep-vinkkini tai Nanoprep ylipäätänsäkään) ja vaikka tästä ei mitään tulosta syntyisikään, voi se jopa auttaa itse tarinan ideoimisessa. Ja tietenkin on kiva, jos voit Nanowrimo-sivustolla julkaista projektisi sen työnimellä.

Eli tosiaan, vuorossa on tarinan työnimi. Joillakin on uskomaton lahja keksiä hyviä nimiä tuosta noin vain. Joillekin nimet tulevat helposti ja voivat jopa olla tarinan ensimmäinen askel, se, mistä koko idea lähtee liikkeelle. Olen joskus itsekin kirjoittanut jonkin työnimen idealistaani, kun olen törmännyt vaikuttavan kuuloiseen sanaan/sanoihin, mutta en ole vielä koskaan aloittanut ideointia sellaisesta.

Kahdelle ensimmäiselle tarinalleni työnimi tuli melko helposti, eli kyseessä ovat Suotyttö ja Ilman tytär. En koe, että nuo olisivat täydellisiä, mutta ne kuvaavat tarinaani sen verran hyvin, että toimivat minulle tässä vaiheessa. Kolmas sai aika nopeasti nimekseen Kolme valtakuntaa, mutta ajattelin aina keksiväni jonkun kuvaavamman, kun olisin kirjoittanut ensimmäisen version. No, en ole keksinyt. Neljännelle en ole yrityksistä huolimatta keksinyt yhtään mitään ja se kulkeekin niinkin surkealla työnimellä kuin Romantiikka-tarina. Välissä oleva keskeneräinen rikoskäsis on taas vaihtanut otsikkoaan lukuisia kertoja.

Oman Nanowrimo-tarinani työnimestä minulla ei ole vielä hajuakaan, mutta heti, kun keksin jotakin, se päivittyy kyllä sivustolle. 

Muistutan nyt vielä kuitenkin siitä, että kyseessä on tosiaan työnimi. Se saa vaihtua eikä sen tarvitse olla täydellinen. Jos tarina päätyy kustantamoihin asti ja saa myöntävän vastauksen, voi hyvin olla, että nimi vaihtuu. Siksi työnimeen ei kannata kiintyä liikaa, ellei suunnitelmissa ole omakustanne, jolloin kaikki valta on kirjoittajalla.


Nanowrimo 2021, bonustehtävä

Työnimi

Minulla ei ole maagista kaavaa, jolla keksit tarinallesi nimen. Jos jollain on, pliis, kertokaa se! Mutta erilaisia tapoja lähestyä sitä minulta löytyy.

-Mieti lempikirjojesi nimiä ja muita hyvin nimettyjä kirjoja (tai esim elokuvia). Miksi jotkut nimet toimivat, miksi ne puhuttelevat sinua? Voit mennä myös kirjakauppaan tai kirjastoon ja tutkia kirjojen nimiä. Mihin huomiosi kiinnittyy, mitkä erottuvat joukosta? Keksisitkö jotakin samanlaista omasta tarinastasi?

-Voit myös tutkia erityisesti oman tarinasi genren kirjoja. Jos kirjoitat ya-fantasiaa, selaa vaikka nettikirjakaupan valikoimaa tai suosittujen kirjojen listaa. Onko nimissä samankaltaisuuksia tai mitkä sanat toistuvat? Ya-fantasiasta löytyy mielestäni usein sellaisia kuin varjo, pimeys, valo, veri, uni/unelma, yö, eri elementit, kuninkaallisuuteen viittaavat termit kuten prinssi, valtaistuin, kruunu, kuningatar (haha juuri näitä löytyy omistakin työnimistäni). Ja etenkin englanniksi monet nimet ovat nykyisin something of something - rakenteisia. Haluatko kokeilla pelata samoilla säännöillä kuin muutkin vai yrittää keksiä jotain uudenlaista? Kumpikaan vaihtoehto ei minusta ole automaattisesti parempi, sillä ensimmäisessä on vaarana hukkua muiden samankaltaisen joukkoon, toisessa se, että lukijat ovat tottuneet odottamaan tietynlaista ja voivat tulkita otsikon perusteella tarinasi erilaiseksi kuin se onkaan. Mieti, jos vaikka romantiikkatarinan nimenä olisi Kylmä kuolema - lukija odottaisi sen perusteella todennäköisesti dekkaria, vaikka nimi viittaisikin metaforisesti Lapissa asuvan päähenkilön edellisen suhteen päättymiseen (tai jotakin vastaavaa, olipa hankala keksiä esimerkkiä).


Photo by Natalia Y on Unsplash

Tässä muutamia ajatuksia siitä, mistä tarinan nimi voi tulla (+esimerkkejä):

-päähenkilön nimi (Anna Karenina, Harry Potter-sarja, Anna-sarja, Sinuhe Egyptiläinen)

-päähenkilön ominaisuus/kuvaus (Runotyttö-sarja, Hobitti, Kirjavaras, Taikuri ja taskuvaras, Outolintu)

-ryhmän nimi/kuvaus (Sormuksen ritarit, Seitsemän veljestä)

-sivuhahmo (Alkemisti, Salamavaras, Veljeni Leijonamieli)

-tärkeä esine (Kultainen kompassi, Hermes, Myrskynsilmä)

-teema (joko suoraan tai kryptisesti ilmaistuna) (Ylpeys ja ennakkoluulo, Tähtiin kirjoitettu virhe, Sota ja rauha)

-tapahtumapaikka tai muu erikoinen miljöö (Kaksi tornia, Pieni talo preerialla, Kuolema Niilillä)

-tapahtuma-aika (1984, 6/12)

-tärkeä tapahtuma (Nälkäpeli, Kuninkaan paluu, Maailman ympäri 80 päivässä, Caraval)

-fraasi/sanonta tarinasta (Game of Thrones, Kuin surmaisi satakielen)

Paljon on tietenkin nimiä, jotka eivät sovi mihinkään näistä. Ja kuten sanoin, ei työnimi ole niin tärkeä, ihan hyvin pärjää ilmankin tai sen voi keksiä vasta jälkikäteen. Sen miettiminen voi kuitenkin olla hauskaa!

Mitkä ovat sinun mielestäsi joitakin hienoimpia nimiä, mitä olet kirjoilla/tarinoilla nähnyt?

-mariidah

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kustannussopimus!

Lista täytesanoista

Miten lähetät käsikirjoituksen kustantamoihin?