Kannattaako kirjoittajan olla somessa?

 Olen aivan yllättänyt itseni viime viikkoina. Vielä vuosi sitten minulla ei ollut kuin Facebook-tili, jota en ollut käyttänyt vuosiin. Nyt pidän tätä blogia ja postaan säännöllisesti Instagramiin ja TikTokiin.

Erityisesti tuo TikTok hävetti ensin. Pidin sitä sovelluksena, jossa teinit tanssivat ja tekevät hölmöjä haasteita. En edes aluksi kehdannut kertoa juuri kenellekään, että minulla on se, mutta kun yksi videoistani sai hieman enemmän katselukertoja, minut pakotettiin ulos TikTok-kaapista.

Instagramin tein viime talvena, kun varmistui, että lähdemme Italiaan. Ajattelin sitä silloin lähinnä tavaksi pitää yhteyttä kavereihin ulkomailla ollessa, mutta nyt olen huomannut, että some voi antaa aika paljon muutakin.


Ihan ensimmäiseksi yllätyin siitä, kuinka paljon kirja- ja kirjoitusjuttuja siellä on. Youtubea ja Pinterestiä olen kyllä käyttänyt kirjoittamisasioihin paljonkin, mutta Instagramissa ja TikTokissa on omat piirteensä. Ja tietenkin löysin somesta myös monia lempikirjailijoitani.

Sitten aloin miettiä, että voisiko tästä olla hyötyä muutenkin. Nimittäin nykyään puhutaan paljon siitä, että kirjailijoiden on tärkeää markkinoida itseään ja rakentaa "omaa brändiään". Olen hieman tuhahdellut asialle ja ajatellut, että tarinat ovat tärkeintä, eivät ihmiset niiden takana, ja vain niillä pitäisi olla merkitystä. Tietenkin se on totta, että tarinat ovat tärkeintä, mutta olen nyt muuttanut mieltäni siitä, että minkä verran kirjoittajan persoonalla on väliä.


Photo by Ben White on Unsplash

Joillekin varmasti ihmiset ja heidän fanittamisensa on isompi asia, mutta itse olen niitä, jotka eivät tykkää katsoa mitään "behind the scenes" -pätkiä lempielokuvista, sillä se rikkoo minulla illuusion tarinasta. Mutta on kyllä ollut todella kiinnostavaa nyt vakoilla, millaisia työskentelytapoja joillakin lempikirjailijoillani on sekä heidän ajatuksiaan tarinoistaan. Edelleenkään en ehkä koe, että minua kiinnostaisi vaikka se, mitä he syövät aamupalaksi, mutta kaikki tarinan taustalla oleva ja itse kirjoitusprosessi kiinnostaa. Myös se on erittäin kiinnostavaa, jos he jakavat oman tarinansa kirjailijaksi tulemisesta.

Mietin myös sitä, kuinka itse haaveilin lapsena ja teininä kirjailijuudesta ja kirjoitinkin paljon, mutta kaikki pidemmät tarinani aina lopahtivat kesken ja se söi kauheasti motivaatiota ja uskoa omiin kykyihini. Ajattelin silloin, että kirjailijoilla ja muilla taiteilijoilla täytyy vain olla "jotakin" sisällään, jonka kanssa he ovat syntyneet ja se saa heidät tekemään hienoa taidetta. Sitten jos sinulla ei ole sitä, on turha haaveillakaan sellaisesta. Vasta vanhempana mentyäni kirjoituskurssille ja alettuani itse tutkia asioita netin kautta ymmärsin, että kirjoittamistakin voi opiskella. Tarinoiden taustalla on paljon teoriaa ja tiedettä ja kirjoittamistapoja on tuhansia. Ei tarvitse vain istahtaa tietokoneen ääreen ja osata loihtia ilmasta yhdellä istumalla painovalmis kirja.

Toivon, että olisin kuullut näistä asioista ja saanut kannustusta ja yhteisöllisyyttä kirjoittamiseen jo nuorempana. Varmasti tietoa oli jo silloin tarjolla, mutta en vain osannut etsiä sitä. Koska sittemmin olen kahlannut läpi lukemattomia artikkeleita ja videoita Pinterestin ja Youtuben kautta, lukenut kirjoitusoppaita ja istunut usealla kurssilla, voin nyt jakaa sieltä oppimiani asioita täällä blogissa ja somessa.

Eniten toivonkin somelta sitä, että tavoittaisin kirjoittamisesta ja lukemisesta kiinnostuneita nuoria, ja toki muunkin ikäisiä. Jos jossakin on yksikin ihminen, joka haaveilee kirjan kirjoittamisesta, mutta ei vain tiedä kuinka aloittaa, olisi hienoa olla auttamassa. Lisäksi tietenkin haaveilen siitä, että jos joskus julkaisen kirjan, voisin sitä kautta tavoittaa lukijoita. Kirjoitanhan enimmäkseen nuortenkirjoja. Somessa oleminen menee myös taustatyöstä, sillä yhdessä tarinassani on päähenkilönä entinen somejulkkis.

Jos siis somemaailma ei ole tuttu, mutta olet kiinnostunut kirjoittamisesta tai lukemisesta, suosittelen kyllä tsekkaamaan, mitä kaikkea sieltä löytyy! Youtube on varmaan helpoin paikka aloittaa, mutta tykkään kyllä TikTokista nykyään paljon. Alussa tarvitsee pyyhkäistä vain pari tanssivideota pois, niin ei niitä enää sen jälkeen tarjota. Kirjoittamisen lisäksi sieltä löytyy vaikka minkälaista videota aina lasinpuhaltamisesta matkailuvinkkeihin ja erilaisiin inspiroiviin pätkiin. Ja jos minun vinkkini tai asumiseni täällä Italiassa tai se mitä kirjoitan kiinnostavat enemmän, kannattaa käydä katsomassa profiilini. Sieltä löytyy esimerkiksi "kirjatraileri", jonka tein Kolmelle valtakunnalle.

-mariidah



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kustannussopimus!

Lista täytesanoista

Miten lähetät käsikirjoituksen kustantamoihin?