8 asiaa, jotka ovat yllättäneet minut Italiassa asuessa

 Nyt, kun olemme olleet jo melkein kuukauden Italiassa, voisin kertoa muutamia seikkoja, jotka ovat yllättäneet minut täällä asuessani. Olen kirjoitellut näitä ylös, ja veikkaanpa, että jatkossakin lista jatkaa täydentymistä.

Haluan sanoa, että nämä ovat minun kokemukseni niillä alueilla missä me olemme liikkuneet, varmasti löytyy erilaisia kokemuksia! Muutama on myös sellaisia, että tiesin/aavistin ne jo etukäteen, mutta silti taas hämmästyin päästessäni todistamaan niitä.

1. Vesilähteet

Etenkin Roomassa (ja Venetsiassa myös muistaakseni) on paljon yleisiä vesihanoja, joista vettä valuu solkenaan. Vesi tulee ymmärtääkseni lähteistä usein ja se on täysin juomakelpoista, vaikka minua ensin epäilyttikin. Kannoimme vesipulloa aina mukanamme päivisin ja täytimme sen aina hanan nähdessämme. Firenzessä en ole kuitenkaan huomannut näitä olevan?

Vesilähde Roomassa

2. Ruokailuajat

Alussa isoin ongelma minulle. Olen tottunut syömään lounaan klo 11 töissä ja päivällisen ehkä viiden kuuden aikoihin. Täällä moni ravintola aukeaa vasta kahdeltatoista ja meidän molempien koulut loppuvat vasta myöhemmin. Lounas on yleensä siis yhden aikaan ja kaduilla näkee ihmisiä lounastamassa myöhemminkin ja oikein pitkän kaavan kautta. Illalla taas sama juttu, meidän katumme ravintolat aukeavat vasta klo 19. Kun menemme päivälliselle, seuranamme on yleensä turisteja klo 19-20 aikoihin, ja vasta 21-22 paikalliset ilmaantuvat. Myös se on minusta outoa (mutta mukavaa), että minun koulullani opetus alkaa vasta klo 9 ja J:n koululla vasta 9.30! Joku oppilas vielä kommentoi, että on kamalaa kun pitää herätä niin aikaisin. Meistä taas tuntuu, että aamut ovat ihanan hitaita. 

3. Herkkuhyllyt

Supermarkettien herkkuhyllyt ovat minimaaliset verrattuna Suomeen, jossa karkeille ja sipseille on omat käytävänsä ja joskus jopa useita sellaisia. Limpparit, karkit ja sipsit mahtuvat täällä yhteen hyllylliseen ja hedelmäkarkeissa vaihtoehtoina on lähinnä Hariboa. Ainakin näin meidän lähikaupoissa. Sipsimakuja ei ole kuin muutamaa. Voisin ihan oikeasti levittää käteni ja karkkihylly mahtuisi siihen väliin. Limpparitkin on meillä piilotettu peränurkkaan vessapaperien viereen. Toki herkkuja löytyy sitten ihan muualta, nimittäin leipomoita ja gelaterioita kyllä riittää.

4. Etnisten ruokien vähyys

Samaa sarjaa, eli yksi pieni hyllyllinen on varattu isossakin kaupassa texmexille, sushille yms. Vaihtoehtoja ei juurikaan ole, esim salsaa taisi meidän supermarketista löytyä joko tulista tai mietoa ja siinä se.

5. Maitotuotteiden vähyys

Tässä alkaa olla teema, vai mitä? Suomessa maitohyllyt ovat ihan järkyttävän kokoiset, täällä pastalle on varattu isompi tila. Juustoja kyllä löytyy ties kuinka paljon, mutta maito, voi, kermat, jogurtit ovat vähissä. Kyllä niitä löytyy, mutta ei paljon erilaisia. Ja esim creme fraichea tai vastaavaa ei meidän kaupassa myyty lainkaan.

Armenialaisessa ravintolassa

6. Ei voita leivälle

Liittyy edelliseen kohtaan, eli maitohyllyssä on kyllä voipaketteja, mutta ne muistuttavat enemmän leipomiseen tarkoitettuja paketteja Suomesta. Ehkä niitä voisi silti kyllä leivälle levitellä, mutta en itse tykkää käyttää puhdasta voita. Margariinia oli yhtä merkkiä ja se näytti todella epäilyttävältä. Ravintoloissa ei voita tarjoilla ikinä, vaikka leipää saa aina. Sen kanssa tulee useimmiten oliiviöljypullo. Kotona me laitammekin täällä leivän päälle joko oliiviöljyä tai pestoa.

7. Koirat kaikkialla

Tämä on ihana kohta! Paitsi ei ehkä sellaiselle joka pelkää koiria. Niitä on täällä paljon, ne kulkevat ihmisten mukana töihin, ravintolaan ja terassille. Ja aika usein vapaana. Meidän alakerran kahvilassa on tosi symppiskoira, joka venailee päivän ajan joko jalkakäytävällä tai sisällä sohvalla. Välillä se käy kävelyllä pidemmälläkin kadulla, mutta palaa aina takaisin. Ihan keskustassakin moni ulkoiluttaa koiria ilman hihnaa.

Naapurin koira odottamassa asiakkaita

8. Poljettavat hanat

Jouduin alussa tyytymään aika monta kertaa pelkkään käsidesiin, kun en ymmärtänyt kuinka hanat toimivat useissa paikoissa. Niissä on lattianrajassa pieni poljin, josta polkemalla saa vettä. Usein polkimia on kaksi, yksi lämpimälle ja yksi kylmälle vedelle. Tosin en tiedä kuinka kauan saisi polkea että tulisi oikeasti lämmintä vettä.


Nämä ovat kaikki positiivisia tai neutraaleja asioita. Herkkuhyllyjenkin vähyys tarkoittaa vähemmän houkutuksia meille! Etnisiä ruokakauppoja täältä löytyy, joten tarvittaessa niihin pääsee shoppailemaan. Olen tehnyt listaa myös oikeasti ärsyttävistä asioista, jossakin vaiheessa siis luvassa myös niitä.

-mariidah

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kustannussopimus!

Lista täytesanoista

Miten lähetät käsikirjoituksen kustantamoihin?