Nanoprep 2021: Vko 6 - Teema

 Tällä viikolla mietimme tarinamme teemaa. Se on oikeastaan sellainen asia, mitä itse kaikista mieluiten mietin kunnolla vasta tarinan editointivaiheessa (tästä lopussa esimerkki Kolmesta valtakunnasta!), enkä silloinkaan vielä ensimmäisellä editointikierroksella. Jotkut kuitenkin lähtevät juuri teemasta liikkeelle, se saattaa olla ensimmäinen idea, josta koko tarina syntyy. Minullakin eri tarinoideni teemat ovat kirkastuneet eri vaiheissa kirjoittamista, mikään prosessi ei ole mennyt samalla tavalla. Vaikka lähdenkin työstämään teemaa kunnolla vasta ensimmäisen version kirjoittamisen jälkeen, mietin kuitenkin aina vähän jo etukäteen, mikä se voisi olla ja miten se voisi näkyä.

Joskus voi käydä niin, että aluksi ajatellun teeman sijaan joku muu nouseekin tärkeämmäksi. Joskus teemasta taas ei ole mitään hajua kirjoittaessa ja vasta joku koelukijoista osaa määritellä sen kirjoittajalle ääneen. Kaikki tavat ovat okei! Tietenkin, jos teema on selvillä sinulla jo aiemmin, voit päästä editointivaiheessa paljon vähemmällä työllä ja nivoa sitä jo juonen suunnitteluvaiheessa mukaan.

Valitsin tämän kuvan siksi, että suunnittelu, kirjoittaminen ja editointi ovat ainakin minulla kuin pyörässä pyörimistä, samojen vaiheiden toistamista eri tavalla. Se, minkä taakseen jättää niin sen edestään löytää, viimeistään siinä editointivaiheessa.


Nanowrimo 2021, viikko 6

Teema

Nyt sinulla on mahdollisuus päästä helpolla: muistatko viikon 2, kun suunnittelimme hahmoja? Siellä oli kohta, jossa mietittiin päähenkilösi harhaluuloa. 

Esimerkkinä käytin silloin Frozenin Elsaa. Elsan harhaluulo on, että jos hän on oma itsensä, jos hän paljastaa voimansa, muut pelkäävät häntä, eivätkä hyväksy häntä yhteisön jäseneksi. Myöhemmin tarinan edetessä Elsa tajuaa tämän ajatuksen olevan väärä ja oppii ajattelemaan toisin ja siihen huipentuu hänen hahmokehityksensä.

Tästä löytyy Frozenin (ja monen muunkin Disney-leffan) tärkein teema. Ole oma itsesi ja ole ylpeä siitä, niin löydät kyllä oman paikkasi. 

Eli tarinan teeman pitäisi liittyä sinun hahmojesi kehityskaareen. Joskus toki hahmo ei saa aha-hetkeä, tai ei onnistu oppimaan ja kehittymään, vaan kokee ns. negatiivisen kehityskaaren. Tällöinkin hänen pitäisi jollakin tapaa ilmentää jotakin puolta teemasta, näyttää esimerkiksi mitä käy, jos ei ymmärrä teeman sanomaa. Oikeastaan kaikkien hahmojen, niin päähenkilön kuin pahiksen (etenkin heidän) ja sivuhahmojen pitäisi ilmentää teeman eri puolia jollakin tavalla.

Jos haluat lähteä miettimään tarinaa teemasta alkaen, kannattaa pohtia, mitkä asiat ja arvot ovat sinulle tärkeitä. Mikä on sellainen ajatus minkä haluat kertoa maailmalle? Miten haluat tehdä maailmasta paremman paikan?

Teemoja voi olla myös useita ja eri lukijat voivat käsittää tarinan eri tavalla, lukea sen eri näkökulmista ja näin tulkita teemojakin eri tavalla.

Teema on tärkeä, sekä tarinan ydin että sen kehys, mutta se ei ole kaikki, mitä tarina on.


Esimerkki minun prosessistani (yhdestä sellaisesta)

Jos tämä asia kuitenkin tuntuu nyt vaikealta, en ottaisi siitä stressiä. Kuten alussa sanoin, itsekin lähestyn tarinoitani yleensä eri tavalla ja pohdin teemaa kunnolla vasta myöhemmin. Olen saattanut silloin tehdä esim. niin, että pohdin mikä teema voisi olla, mikä on tarinan tärkein elementti, mikä on hahmoja yhdistävä tekijä. Olen miettinyt, miten tiivistäisin sen, mistä tarinassa on kyse, yhteen lauseeseen ja purkanut sitten jokaisen sanan siitä alkutekijöihinsä. Esimerkiksi Kolmessa valtakunnassa on kyse siitä, että taikuus palaa maailmaan. Taikuus on loppujen lopuksi eräänlaista voimaa, jota sen käyttäjillä on. Näin ymmärsin, että voima on tarinan teema (tai yksi niistä). 

Sitten palasin 10 vuotta ajassa taaksepäin ja larppasin äidinkielen yo-kokeita. Koetin kirjoittaa lyhyen esseen siitä, mitä voima on ja millä eri tavoilla sitä voi ihmisellä olla ja miten sitä voi käyttää. En tainnut varsinaisesti mitään kovin hienoa tekstiä kirjoittaa, vaan pikemminkin suunnittelin tuota esseetä listaamalla ja kirjoittamalla ylös kaiken, mitä minulle tuli aiheesta mieleen. Paperille taisi ilmestyä esimerkiksi sanoja: valta, fyysinen voima, sinnikkyys, kauneus, raha, rohkeus, muiden auttaminen, itsevarmuus. En siis mitenkään sensuroinut ajatuksiani, yrittänyt etsiä sieltä jotakin ylevää. Jos tämä tuntuu vaikealta, voi netistä löytää esim. artikkeleja, sanontoja, aforismeja, sitaatteja, jotka voisivat auttaa pohtimaan sitä.

Tämän jälkeen pohdiskelin, miten teema näkyy jo tekstissäni. Pohdin myös jokaisen hahmon, niin sivu- kuin näkökulmahahmonkin kohdalla, miten tämä ja muut teemat näkyvät hänen osassaan tarinaa (muista, että jokainen hahmo on oman tarinansa päähenkilö). Laitoin ylös ajatuksia siitä, miten haluaisin heidän ilmentävän teemaa. Pohdin, jäikö jokin osa-alue, jonka haluaisin tuoda esiin, nyt pimentoon tai liian vähälle huomiolle. Mietin myös, olivatko joidenkin hahmojen tavat teeman ilmentämisessä liian samanlaisia, etenkin päähenkilöiden halusin peilaavan eri puolia siitä. Seuraavalla editointikierroksella pidin nämä asiat mielessä ja työskentelin kirkastaakseni teemoja tarinassa.

Eli ei siis stressiä tästä viikosta! Marraskuu lähestyy ja nyt on aika miettiä tarinaa niin, että suunnitelma olisi mahdollisimman valmiina, kun kuukausi vaihtuu. Jos siis aiot ylipäätään tehdä suunnitelman, etkä keksiä tarinaa lennosta, mikä on erittäin ihailtava piirre, jos sen taitaa, itse en sitä osaa. Jos olet tällainen "puutarhurikirjoittaja" tai ns. pantseri, näitä Nanoprepejä  voi käyttää apuna sitten editoidessa. 

Ensi viikolla yritetään vetää vielä koko homma jotenkin yhteen ja tehdä itselle selväksi, mistä tarinassa on kyse ja miksi haluat kirjoittaa juuri sen. Silloin on luvassa loppuviikosta myös pari bonustehtävää, joita voi kokeilla, jos haluat, että ensimmäinen päivä sujuisi mahdollisimman helposti. Korostan vielä sitä, että ota näistä vinkeistä vain ne, mitkä tuntuvat sopivan sinulle paremmin, sillä en ole mikään asiantuntija, vaan nämä perustuvat täysin omiin kokemuksiini ja netistä/kursseilta/kirjoista oppimiini asioihin.

-mariidah

Kommentit

  1. Nämä sun Nanowrimo päivitykset on auttanut paljon oman romaaniprosessin kanssa! Vaikka en ole kyseiseen tapahtumaan osallistumassakaan, on vähän ontuva idean tynkä päässyt ihan eri tavalla eloon! Kiitos näistä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan mahtavaa! Nanohan on vaa tekosyy julkaista näitä kirjotusvinkkejä, kun välillä tuntuu vähä höpöltä jakaa ku eihän mul mitään virallista osaamista asiasta ole, mutta oon kyl muidenkin kanssa näistä puhunut että vois sit jatkossakin jatkaa kirjotusvinkkien jakamista, vaikka nanoprep on ohi. Ihanaa kuulla että on ollut apua ja paljok tsemppiä kirjoittamiseen! Jos haluut niin päivitä jossain kohtaa miten sujuu tai jos toivot jostain tietystä aiheesta postausta niin kysy ihmeessä :) jatkossa aattelin tehdä enempi silleen lähteitä hyödyntäen ja tänne lisäten, enkä tälleen omasta päästä vaan repästä ;D

      Poista
    2. *paljon :D
      Ja tosiaan mielelläni kuulen miten muilla sujuu kirjoittamisen kanssa ja juttelen siitä, jos sellanen kiinnostaa :)

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kustannussopimus!

Lista täytesanoista

Miten lähetät käsikirjoituksen kustantamoihin?