Nanoprep 2021: Bonustehtävä 2 - Ensimmäinen lause

 Jotkut antavat paljon painoa tarinan ensimmäiselle lauseelle. Aiheesta löytyy paljon blogiartikkeleita ja myös listoja hienoimmista ensimmäisistä lauseista. 

On totta, että moni tekee kirjakaupassa niin, että katsoo teoksen nimen, kannet ja takakansitekstin ja lukee sitten mahdollisesti vielä tarinan ensimmäiset sanat, ennen kuin tekee ostopäätöksen. Jos tarinasi päätyy perinteistä kautta julkaistavaksi, kolmeen ensimmäiseen sinulla ei todennäköisesti juuri ole päätäntävaltaa, mutta ensimmäiseen lauseeseen on. Se on myös todennäköisesti se, mitä potentiaalinen kustannustoimittaja lukee ensimmäisenä käydessään läpi hänelle lähetettyjä käsiksiä.

Mielestäni ensimmäiseen lauseeseen ladataan kuitenkin liikaa odotuksia. Ensimmäinen kappale/sivu/luku ovat tärkeämpiä. Alussa on tärkeää vastata sellaisiin kysymyksiin (edes jotenkin) kuin missä, milloin, kuka ja mitä. En tarkoita, että pitäisi luetella, että nyt ollaan Lontoossa vuonna 1890 ja piikatyttö Lisa on joutumassa ryöstetyksi. Nämä asiat voivat tulla esiin rivien välistä. Tai no, enemmän ehkä nuo kaksi ensimmäistä asiaa. Henkilö ja mitä tapahtuu ovat tärkeämmät ja itse suosin, että ne esitellään selvästi jo mahdollisimman pian ja annetaan lukijalle myös vihjettä siitä, mikä hahmon mahdollinen ongelma on ja mitä aiheita/teemoja teos käsittelee. 

Photo by Liana Mikah on Unsplash

Toki makuja on erilaisia ja myös eri tyyppisissä tarinoissa on erilaisia aloituksia. Dekkareissa aloitetaan usein murhaajan näkökulmasta ja päähenkilö esitellään vasta myöhemmin. Jotkut tykkäävät siitä, että ensin selitetään vaikka fantasiamaailmasta, johon tarina sijoittuu. Itse pidän siitä, että toiminta alkaa nopeasti. Tällä en tarkoita taistelukohtausta, sillä sellainen ei yleensä jaksa napata minua mukaansa, kun en tiedä miksi minun pitäisi välittää siitä. Itselleni tärkeintä on saada jonkinlaista samaistumispintaa ja se löytyy usein hahmosta, hänen sisäisten ja ulkoisten konfliktiensa kautta. Niinpä ensimmäisen tapahtuman ei tarvitse olla kovin dramaattista, että se nappaisi mukaansa.

Voisin joskus jatkossa tehdä ihan oman postauksen tarinan aloittamisesta, hyvistä/huonoista aloituksista ja esim. ajatuksistani prologeista, mutta nyt halusin siis puhua ensimmäisestä lauseesta. Ihan vain sen vuoksi, että vaikka sillä ei pitäisi olla niin paljon merkitystä, joillakin se voi nousta mielessä kynnykseksi, joka estää aloittamasta tarinaa.

Muista, että alun voi kirjoittaa uudelleen vaikka sata kertaa (ja todennäköisesti joudutkin kirjoittamaan sen vielä uusiksi), joten älä ota paineita. Tarkoitus on vain päästä alkuun kirjoittamisessa tavalla tai toisella.


Nanowrimo 2021, bonustehtävä 2

Ensimmäinen lause

Taaskaan minulta ei löydy kaavaa täydelliseen ensimmäiseen lauseeseen. Kuten sanoin, netistä löytyy paljon listauksia sellaisista (tai ainakin tosi hyvistä). En aio laittaa tähän yhtäkään, sillä haluan jokaisen miettivän ensin, voiko niistä olla itselle hyötyä vai aiheuttaisiko niiden tutkiminen liikaa paineita. Tässä linkki ensimmäiseen artikkeliin, jonka Google minulle tarjosi. Siinä on myös ohjeita siitä, millainen lause voisi olla.

Toisin kuin työnimi, jokin ensimmäinen lause sinun on kirjoitettava maanantaina. Ei ehkä juuri tarinasi ensimmäinen lause, koska kukaan ei pakota sinua kirjoittamaan kronologisesti tai olet ehkä jo aloittanut tarinasi, mutta Nanowrimon ensimmäinen lause.

Istu siis alas, ota muistiinpanovälineet esille ja aseta itsellesi aikaraja: 10 min, puoli tuntia, tunti, kaksi. Ei liian pitkää. Ja ala sitten brainstormaamaan. Yritä keksiä vaikka ainakin kolme vaihtoehtoa, miten voisit aloittaa tarinasi. Voit aloittaa suoraan miettimällä lauseita tai sitten pohtimalla ensimmäistä kohtausta. 

Tarkoitus olisi, että sinulla olisi edes epämääräinen idea siitä, mistä lähdet maanantaina liikkeelle. Siksi suosittelenkin miettimään ensimmäisen lauseen lisäksi myös sitä, mitä tarinassa ensin tapahtuu. 

Kirjoita ylös edes muutama idea ensimmäisestä lauseesta. Voi olla, että näitä muhittelemalla hetken aikaa päässäsi keksitkin maanantaina paljon paremman idean, mutta jos et keksi, niin aloita jollakin näistä. Kunhan vain pääsisit aloittamaan jostakin, se on tärkeintä.

Jos edelleen lyö tyhjää, aloita vaikka kuvailemalla päähahmoasi tai tapahtumapaikkaa. Tämän kappaleen voi sitten poistaa myöhemmin tai sijoittaa muualle, mutta edelleen, tärkeintä on vain aloittaa jostakin.

Tsemppiä kaikille Nanowrimoon osallistujille! Kohta mennään! Nanoprep-postaukset loppuvat tähän, mutta päivittelen tänne omia fiiliksiäni ja edistymistä marraskuussa. Todennäköisesti vielä enemmän kuulumisia löytyy somen puolelta, eli jos mun nanoilu kiinnostaa, niin siellä saa seurata. Ja tietenkin itse Nanowrimon-sivustolla, mun nimimerkkini siellä on Mariidah, pyydä ihmeessä kaveriksi!

-mariidah

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kustannussopimus!

Lista täytesanoista

Miten lähetät käsikirjoituksen kustantamoihin?