Koettelemusten matka Italiaan

 Pahoittelut blogin hiljaisuudesta menneellä viikolla. Toivuin lopulta sairastamisesta, vaikka aikansa otti. Huokaista ei ehtinyt kuitenkaan kuin parin päivän ajan, kun seuraava koettelemus ilmeni: pääsisinkö matkustamaan Italiaan vai en?

Minulla oli jo siis lähtökohtaisesti ongelmana lentolippujen kanssa se, että minun oli täytynyt varata ne vanhalla nimelläni, koska sain uuden passin vasta nyt joulukuussa. Olisin tietysti voinut ottaa menon ja paluun erikseen, mutta hinta olisi ollut kaksinkertainen ja koska lentoyhtiöllä luki, että avioliiton takia muuttuneen sukunimen saa korjata maksutta, uskalsin ottaa meno-paluun. No, tietenkään se ei osoittautunut niin yksinkertaiseksi.

Soitin jo yli viikko sitten ensimmäisen kerran tilanteestani lentoyhtiölle ja siellä neuvottiin, että asia hoituu, kun lähetän heille vain avioliittotodistuksen ja passin tiedot. Jäin odottamaan vahvistusta korjauksesta, mutta kun mitään ei kuulunut, soitin loppuviikosta uudelleen ja silloin sanoivatkin, että asia ei onnistu heidän kauttaan, vaan minun täytyy olla yhteydessä matkatoimistoon, jonka kautta varasin matkan.

No, loppuviikko, uusivuodenaatto ja -päivä sekä eilinen menivätkin asiaa selvittäessä, pitkälti siis puhelimessa. Koko ajan sanottiin että onnistuu, mutta mitään ei sitten tapahtunut. Lisäksi huomasimme aivan uuden ongelman: minun jatkolentoni oli siirretty iltalennolle, niin että lähtö oli J:n kanssa Suomesta kuudelta aamulla, mutta kun J:n jatkolento lähti jo yhdentoista aikaan aamulla Firenzeen, minun lentoni lähti vasta myöhään illalla! Odoteltavaa Münchenissä olisi tullut 14 tuntia, joka jo itsessään olisi kamalaa, mutta se tarkoitti myös, ettei koronatestini olisi enää voimassa iltalennon aikaan.

Nimittäin joululomallahan kävi niin, että Italia tiukensi matkustusrajoituksiaan ja vaatii nyt 24 h aiemmin otetun antigeenitestin tai 48 h otetun pcr-testin koronapassin lisäksi. Helsinki-Vantaalla Lääkärikeskus Aavalla on walk-in piste koronatestiä varten, joka on auki 5-17. Ongelmaksi tuli kuitenkin se, etteivät he voineet luvata pcr-testin valmistuvan laboratorion ruuhkien takia aamulennon check iniin mennessä ja antigeenitesti vanhenisi Münchenin odotuksen aikana. 

Mietin jo ratkaisuksi uutta koronatestiä Münchenissä, mutta onneksi en lähtenyt yrittämään sitä, sillä testiasiat tarkistettiin ainoastaan Suomen päässä enkä tiedä, olisivatko voineet ottaa minua lennolle vajavaisella tuloksella, vaikuttivat olevan aika tarkkoja niistä asioista, kun kuulin muiden matkustajien ongelmia (vaikka luin myös, että asian voisi kiertää jäämällä viiden päivän karanteeniin Italian päässä ja käymällä täällä testissä. Check-inissä näyttivät kuitenkin vaativan rokotustodistusta kaikilta).

Lopulta testiasia ratkesi sillä, että siirsin lentoni kokonaan iltaan. Nimiasia ei taas toistuvista soitoista ja lupailuista huolimatta edennyt ja lentokentällä virkailija sanoi, ettei Lufthansalla näkynyt mitään merkintää nimenvaihdospyynnöstä, vaikka Travellinkin väki sanoi laittaneensa sen sinne jo monta päivää aiemmin ja että viipymisen syy olisi ollut juuri Lufthansa. Itkeskelin jo tiskillä että miten minun käy, mutta lopulta olikin sitten okei, että matkustin vanhalla passillani. Lääkärikeskus Aavassa oltiin myös erittäin mukavia ja kirjoitettiin testituloskin vanhalle nimelle.

Täytyy siis todeta, että sekä Travellinkin että Lufthansankin asiakaspalvelut olivat ihan kuraa. Sain koko ajan väärää tietoa. Ainoastaan lennon siirto oli ainoa heidän tekemänsä asia ja maksoi tietenkin minulle yli satasen. Tuntuu niin typerältä, että lensin Suomeen tienaamaan rahaa ja loppujen lopuksi matkustamiseen meni ihan hirvittävä summa, sillä koronatestitkin Suomessa ovat törkeän kalliita (Italiassa 15 e, Suomessa pulitimme 140-200 e).

Photo by Tom Barrett on Unsplash

Koneeseen kävellessä tuntui aivan uskomattomalta. Laitoinkin jo Italiassa olevalle J:lle viestin, että tuntuu kuin matkan pitäisi olla ohi, kun se jännittävä osuus päättyi enkä ehtinyt lainkaan itse lentämistä jännittää. No, enpä ehtinyt kuin hetken rentoutua, kun kävi ilmi, että lähtö myöhästyy huomattavasti, lopulta yli 1,5 tuntia. Vaihtoaikaa minulla olisi alun perin ollut uudella lennolla Frankfurtissa 1 h 50 min ja niinpä sain nyt kiitää läpi lentokentän ja ehdin perille juuri viimeisillä minuuteilla, kun olivat jo portin sulkeneet. Onneksi sain vielä mennä läpi.

En siis ihan kauheasti yllättynyt, kun laukkuni ei sitten saapunut Firenzeen. Minullahan oli pelkät käsimatkatavarat, mutta laitoin ne vapaaehtoisesti ruumaan, kun kone oli niin täynnä. Huoh.

Tosin jos minulla olisi ollut käsimatkatavaralaukku täpötäydessä matkustamossa, luultavasti vielä jossain muualla kuin omalla kohdallani hyllyssä, en ehkä olisi ehtinyt tehdä vaihtoa, niin pienestä se jäi kiinni ja laukun kanssa säheltäminen koneessa ja turvatarkastuksessa olisi luultavasti vienyt hetken.

Eipä siinä, laukun pitäisi tulla jo tänään tai huomenna kotiovelle ja ainoa asia, mitä sieltä olisin tarvinnut, oli takki. Onneksi tällä hetkellä Firenzessä on melko lämmintä ja yölläkin taisi olla noin 10 astetta, vasta loppuviikosta kylmenee ja ensi viikolla voi olla jopa pakkasta. 

Photo by Luiz Neto on Unsplash

Tuntui kyllä todella oudolta herätä täältä. Tulin niin myöhään, että menin vain suoraan nukkumaan enkä ole oikeastaan yhtään miettinyt tänne tulemista, sillä kaikki muu vei huomioni enkä oikein edes uskonut, että pääsisin perille. Nyt vain istun sohvalla ja ihmettelen, kuinka kylmä täällä voi olla (aivan järkyttävää nyt Suomen jälkeen, miten hyytävä tämä kämppä on, ja J oli sentään lämmittänyt ennen kuin minä tulin!) ja mitä minun pitäisi tehdä nyt. 

Ihan ensimmäisenä keitän teetä, että saan lämmitellä käsiäni samalla (ihan oikeasti, pitää varmaan ostaa lämpömittari, että ymmärrätte kuinka kylmä voi sisällä olla). Sitten taidan vain rentoutua ja yrittää saada päätäni mukaan viime päivien tapahtumiin. Ehkä vähän myös kirjoittajakaverien tekstien lueskelua ja "lomailua", mutta huomenna taidankin palata yllätysprojektini pariin, josta en ole melkein kenellekään hiiskunut. Paljastetaan se sitten myöhemmin... (ei siis mikään hieno yllätys, vain siinä mielessä, että ei todellakaan kuulunut suunnitelmiin tässä kohtaa!)

Nyt odotettavissa siis aktivoitumista sekä blogin että somen puolella taas! Minulla jäikin rästiin monta jo valmisteltua postausta, kun ei vain energiat sairauden ja tämän hirvittävän sekasotkun kanssa riittäneet viimeistelyyn. Tulossa mm. kevään Italia-tavoitteita.

Hyvää uutta vuotta kaikille!

-mariidah



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kustannussopimus!

Lista täytesanoista

Miten lähetät käsikirjoituksen kustantamoihin?