13 vinkkiä lukihäiriön kanssa kirjoittamiseen
Tämä on toinen postaus, joka käsittelee kirjoittamista lukihäiriön kanssa. Siihen kysyttiin vinkkejä TikTokin puolella ja tähän olenkin koonnut taustatyötä tehdessäni löytämiäni vinkkejä sekä pari sellaista, jotka itselleni tulivat mieleen.
Vinkkejä kirjoittajille, joilla on lukihäiriö
-Kymmensormijärjestelmä
Tämä vinkki perustuu siihen, että käsin kirjoittaminen tai hitaasti kirjoittaminen voivat hankaloittaa prosessia joillekin. Kymmensormijärjestelmässähän ei siis ole visuaalinen vaan se perustuu lihasmuistiin ja sen opettelu voi auttaa. Se nopeuttaa kirjoittamista ja näin ollen päässä pyörivät ajatukset siirtyvät paperille nopeammin, mikä voi helpottaa ketä tahansa päästämään irti liiallisesta sanojen ja kielen tuijottelusta. Tämä voi kuitenkin olla hankalaa, jos on ns. kehollinen dysleksia, jossa oikean ja vasemman käden viestit menevät sekaisin.
-Scrivener ja muut kirjoitusohjelmat
Näistä on muutakin apua, johon palaan kyllä, mutta etenkin Scrivener voi auttaa, jos ajattelu ei ole lineaarista, vaan poukkoilevaa ja jos visuaalisesti kaiken materiaalin kokoaminen samaan paikkaan auttaa. Se usein helpottaa kokonaisuuksien hallintaa, yksityiskohdat pysyvät paremmin mielessä. Scrivener helpottaa myös huomattavasti epäkronologista ja "poukkoilevaa" kirjoittamista, sillä yhden pitkän tekstitiedoston sijaan voit kirjoittaa luku tai kohtaus kerrallaan ja pitää kaiken silti järjestyksessä ja näkyvillä. Tekstipätkien kohtia on myös helppo vaihdella. Scrivener voi hyödyttää myös etenkin sellaisia kirjoittajia, joilla on keskittymisvaikeuksia tai ADHD/ADD. Se vaatii aluksi hieman opettelua, mutta itse ainakin sain jo muutamassa tunnissa perusteista kiinni ja nyt en vaihtaisi sitä mihinkään muuhun!
-Erilaiset fontit
Jotkut fontit ovat helpompia lukihäiriöiselle kuin toiset. Tässä esimerkiksi yksi lista. Listasta varmaan hyppää silmille Comic Sans? Täytyy myöntää, että olen itsekin käyttänyt sitä kirjoittamisen apuvälineenä. Jotkut suosittelevat sitä ensimmäisen version kirjoitusvaiheeseen, että se "antaa luvan kirjoittaa huonompaa tekstiä", itse olen vaihtanut fontin joskus lukiessani editointivaiheessa käsistä taas tuhannetta kertaa. Se, että tekstin ulkonäkö on erilainen, auttaa joskus bongaamaan kirjoitusvirheitä ja epäloogisuuksia paremmin, kun silmät eivät ole niin tottuneet siihen.
-Tekstin ulkonäkö
Fontin lisäksi tekstin ulkonäköön voi vaikuttaa vaihtamalla fonttikokoa, tiedoston asettelua, riviväliä, tekstin tai taustan väriä. Se, että sanat ovat isoja ja erillään, auttaa monia siinä, etteivät rivit tai kirjaimet sekoitu toisiinsa. Joillekin voi auttaa myös tavallista isompi ruutu.
-Oikolukuohjelmat
Englanniksi näitä löytyy paljon, mutta minulla on suomen kielessä kokemusta ainoastaan Wordin oikolukutoiminnosta. Se poimii sekä kirjoitusvirheitä että kielioppivirheitä, toki aina sen ehdotuksen ja poiminnat eivät osu oikeaan eikä se löydä kaikkea. Tarkistan kuitenkin aina käsiksen läpi sen avulla ennen kuin lähetän kustantamoihin.
-Synonyymisanasto
Tätä työkalua suosittelen käyttämään varoen. Se on helppo tapa saada koominen sävy tekstiin, mutta usein itsekin kokeilen joko Wordin synonyymisanastoa tai netin Synonyymit.fi sivustoa, jos en aivan saa päähäni sanaa, jota haen, mutta tiedän sen synonyymin.
-Saneleminen
Itse joudun ammatissani sanelemaan pitkiä tekstejä joka päivä ja vaikka aluksi se tuntui kummalliselta, siihen tottui nopeasti. Minulla on kuitenkin itselläni kokemusta vain ammattikäyttöön tarkoitetuista ohjelmista, joten en yksityiskäyttöön tehdyistä osaa tehdä suosituksia, mutta sellaisiakin löytyy. Tässä artikkeli Speechysta. Toki voi myös pyytää jotakuta läheistä purkamaan tekstiä, mutta siinä on usein aika iso työ.
-Mind-mapping/ajatuskartat
Monet lukihäiriöiset havainnoivat enemmän 3D-mallilla kuin lineaarisesti ja mind mapit voivat helpottaa etenkin suunnitteluvaihetta. Tähänkin löytyy myös digitaalisia apuvälineitä ja jotkut niistä jopa siirtyvät suoraan Scriveneriin.
-Muut ihmiset
Läheisesi ja ystäväsi sekä tietyssä vaiheessa kustannustoimittaja voivat olla iso apu, toki ketään lähipiiristä ei tähän kannata pakottaa. Koelukijoita kannattaa muutenkin hyödyntää, mutta jos haluaa, voi mainita omista haasteista ja pyytää niihin apua. Tämmöistä apua on toki tarjolla myös maksua vastaan, aina freelance-kustannustoimittajista oikolukijoihin.
-Saatekirje
Halutessasi voit mainita kustantamoihin käsistä lähettäessäsi, että sinulla on lukihäiriö, esimerkiksi saatekirjeessä. Sitä ei kuitenkaan ole pakko kertoa, jos ei halua!
-Ääneen lukeminen
Wordista löytyvä ääneenlukutoiminto tai läheinen, joka on vapaaehtoinen lukemaan tekstiä sinulle ääneen/nauhalle, voi siitä olla apua kenelle tahansa kirjoittajalle, sillä kuultuna monesti huomaa aivan eri tavalla kielen ongelmia.
-Koelukijoiden ohjeistaminen
Kun annat tekstisi jollekin luettavaksi, pohdi, millaista palautetta haluat (jälleen kerran tärkeää kaikille!). Tarvitsetko tässä kohtaa enemmän kannustusta ja innostumista, "cheerleadingia", vai onko nyt aika jo editoida esimerkiksi hahmoja tai juoniaukkoja. Voi olla hyvin lannistavaa, jos saa väärää palautetta väärään aikaan, eli jos jo kirjoittamisvaiheessa/ekasta versiosta poimitaan kaikki kirjoitusvirheet ja kielen ongelmat esiin. Voit sanoa suoraan esilukijoillesi, ettet halua rivitason kommentointia vaan keskittymistä isompiin asioihin tai jopa antaa heille kysymyksiä, joihin vastata. Sitten kun sinusta tuntuu siltä, että on aika katsoa kieltä tarkemmin, kerro se.
-Lue lukihäiriöstä
Lue ja opi, mitä se on, lue muiden kokemuksista, hanki vertaistukea, googleta kirjailijoita, jotka ovat menestyneet siitä huolimatta. Et ole yksin.
Jos jollakulla on antaa lisää vinkkejä lukihäiriön tai muun vaikeuden kanssa kirjoittamiseen, niitä otetaan ehdottomasti vastaan!
-mariidah
Lähteet:
Dyslexia Is a Writer's Superpower (With Help) - Writer's Digest (writersdigest.com)
Why dyslexia shouldn't stop you from being an author | BookTrust
Kymmensormijärjestelmä – Wikipedia
10 Best Dyslexia-Friendly Fonts | Exceptional Individuals
The Comic Sans Trick – TWO WRITING TEACHERS
Scrivener | Literature & Latte (literatureandlatte.com)
Synonyymit.fi: Synonyymisanakirja netissä
Kirjoittajan työvälineet: Puheesta tekstiksi -sovellus – Epilogi – Jälkisanat (jalkisanat.com)
A dyslexic author's writing tips for dyslexic kids | Children's books | The Guardian
Kommentit
Lähetä kommentti