Voiko alaikäinen julkaista kirjan?

 Taas luvassa vastausta TikTokissa saamaani kysymykseen. Eli voiko lapsi tai nuori tulla kirjailijaksi ja vielä menestyväksi sellaiseksi?

Heti täytyy sanoa, että yleistä se ei ole. Suomessa esikoiskirja julkaistaan keskimäärin 36-vuotiaana. Mutta ei se mahdotontakaan ole.

Esimerkkejä löytyy maailmalta monta. Anne Frank aloitti kirjoittamaan päiväkirjaansa 13-vuotiaana (toki hän ei varmaan suunnitellut julkaisevansa sitä), Christopher Paolini aloitti Eragonin 15-vuotiaana, Flavia Bujorin Ennuskivien mahti julkaistiin kirjailijan ollessa 12, Estelle Maskame taas julkaisi ensimmäiset kirjoituksensa Wattpadissa 13-vuotiaana ja nyt hänen kirjojaan on julkaissut Gummerus.

Suomalaisista kirjailijoista Leena Lehtolaisen ensimmäinen kirja julkaistiin hänen ollessaan 12 ja Kaisa Viitala (o.s. Ikola), eli Hullu luokka -sarjan kirjoittaja, julkaisi ensimmäisen teoksensa 13-vuotiaana. 

Photo by Ben White on Unsplash

Löysin aiheesta Ylen artikkelin, jossa haastateltiin sekä Kaisaa että kustantamojen edustajia. Alaikäisten lähettämiä käsikirjoituksia tulee ilmeisesti vaihtelevasti kustantamoihin. Artikkelissa sanottiin, että nuoret kirjoittavat usein trendiaiheista, mutta kustannustoimittajat olisivat kiinnostuneempia tuoreista ideoista ja äänistä (tämä toki pätee varmasti kaikenikäisiin kirjoittajiin).

Välihuomautuksena, että olen kyllä sitä mieltä, että jos sinulla on aihe, joka puhuttelee sinua, joka inspiroi ja vaatii tulla kirjoitetuksi, niin se kannattaa kirjoittaa huolimatta siitä onko se pinnalla vai ei. Trendejä ei kannata miettiä, ne ehtivät kirjoittamismatkan aikana muuttua monta kertaa. 

Suomessa toimii nykyisin myös Kustannus Z, joka on juurikin nuorten ja lasten itse kirjoittamiin kirjoihin keskittynyt kustannusyhtiö. He järjestivät taannoin kirjoituskilpailun, jossa etsivät kirjailijoita ja käsikirjoituksia, ja tällä hetkellä eivät ymmärtääkseni ota uusia käsikirjoituksia vastaan. Syksyllä he kuitenkin sanoivat Virtuaalisessa Kirjoittaja -tapahtumassa, että kunhan nämä käsikset on työstetty valmiiksi, aletaan taas uusia tarinoita etsiä. Kannattaa siis pysyä kuulolla! Mutta myös muihin kustantamoihin voi käsikirjoituksen lähettää.

Jos olet alaikäinen kirjoittaja, haluan kannustaa sinua unelmoimaan ja uskomaan itseesi. Kannattaa jatkaa kirjoittamista, vaikka vastaanotto olisi minkälainen. Nimittäin jokainen sana vie sinua eteenpäin, kerryttää kokemustasi ja taitojasi. Monet kirjoittavat useamman käsikirjoituksen, ennen kuin saavat kustannussopimuksen. Jos aloittaa nuorena, on paljon aikaa hioa taitojaan ja kehittää myös sellaista "kirjailijan silmää" eli taitoa ammentaa inspiraatiota ympäröivästä maailmasta.

Pyydä myös palautetta kirjoituksistasi. Sitä voi antaa esimerkiksi joku ystäväsi, perheenjäsenesi tai vaikka äidinkielenopettajasi. Tarkista myös asuinpaikkasi harrastustarjonta: esimerkiksi kansalaisopistolla on usein nuorillekin suunnattuja kirjoitus- ja sanataidekursseja.

Ja sitten on tietenkin lukeminen. Lue paljon ja erilaista. Sekä suomalaista että ulkomaalaista kirjallisuutta. Lukeminen on tärkeää kenelle tahansa kirjoittajalle. Se kasvattaa sanavarastoa ja opettaa tarinankerrontaa. 

Olen kuullut, että kustantamot ovat usein lempeämpiä nuoria kirjoittajia kohtaan, eli saattavat esimerkiksi antaa palautetta käsiksestä. Tätä en tietenkään varmaksi tiedä, mutta näin olen kuullut monelta, jotka ovat alaikäisenä lähettäneet sinne tekstejään.

Kannattaa aina lukea kustantamon ohjeet tarkkaan ja jos olet kovin nuori, tarvittaessa pyytää apua vaikka vanhemmilta viimeiseen tarkistukseen, että kaikki menee varmasti oikein.

Täytyy vielä muistuttaa, että kustannussopimuksen saaminen on täysi-ikäisellekin kirjoittajalle vaikeaa ja kilpailu on kovaa. Siksi kannattaa harjoitella. Yksi vaihtoehto on myös julkaista aluksi tarinoitaan netissä, esimerkiksi juurikin Wattpadissa ja pyytää niistä palautetta. Vaikka kritiikin saaminen omista tarinoista voi tuntua aluksi pahalta, se ja tarinan muokkaaminen opettavat paljon. 

Sen vielä mainitsen, että laillisesta puolesta en löytänyt mitään tietoa. En siis tarkoita, etteikö alaikäinen saisi julkaista kirjaa, mutta lähinnä pohdin, miten esimerkiksi kustannussopimuksen allekirjoittaminen menisi. Epäilen, että huoltajat osallistuvat prosessiin (ja näin suosittelenkin) ainakin nuorempien kohdalla.

Haaveilin itsekin kirjailijuudesta jo nuorena. Tarkemmin voit lukea ensimmäisestä Historiani kirjoittajana -postauksesta. Unelma jäi pitkäksi aikaa, kun en tiennyt, miten voisin kehittää itseäni. Vasta myöhemmin löysin netin kirjoitusvinkit ja aloin opiskelemaan kirjoittamista itsenäisesti. Yksi tärkeä syy sille, miksi kirjoitan tätä blogia, on auttaa nuoria, jotka ovat vastaavassa tilanteessa ja epäilevät unelmiaan. Toivottavasti joku (tai tietenkin myös täysi-ikäiset) hyötyy vinkeistä, joita olen jakanut ja inspiroituu jatkamaan tarinoidensa kirjoittamista.

-mariidah

Lähteet:

Muistatko Hullu luokka -kirjat? Nuorten kirjoittamien kirjojen julkaiseminen on harvinaista, mutta Kaisa Viitala oli oman aikansa teinikirjailija (yle.fi)

Tilastoja ja tutkimuksia - Suomen Kirjailijaliitto

Kustannus Z on lasten ja nuorten oma kustantamo

Sosiaalinen media leipoi skottiteinistä kirjallisen sensaation – Estelle Maskamelle satelee kustannussopimuksia (yle.fi)

Kuinka vanha pitää olla että voi kirjoittaa kirjan?? olen itse 13 vuotias ja haluisin kirjoittaa kirjan mutta en ole varma kustannetaanko sitä. | Kysy kirjastonhoitajalta (kirjastot.fi)

Anne Frank – Wikipedia

Christopher Paolini – Wikipedia

Flavia Bujor – Wikipedia

Teinikirjailija uskoo mielikuvitukseen ja unelmiin - Kulttuuri | HS.fi  (maksumuuri)

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kustannussopimus!

Lista täytesanoista

Miten lähetät käsikirjoituksen kustantamoihin?