Varoitus kaikille blogin lukijoille
Älä noudata kirjoitusvinkkejä...
a. sokeasti
Taiteen tekemiseen ei ole sääntöjä!
Kirjoitusvinkkejä on netti ja kirjat pullollaan. Osa on ristiriidassa toistensa kanssa, osa suunnattu vain tiettyyn tilanteeseen. Muista, että SINÄ kirjoitat sinun tarinaasi. Sinä tiedät, mikä on sille parasta. En sano, että aina pitäisi jääräpäisesti pitää kiinni ensimmäisestä ajatuksestaan. Varsinkin, jos moni koelukija huomauttaa samasta asiasta, kannattaa pohtia uudemman kerran.
Mutta mikään kirjoitusvinkki ei ole sääntö. Edes sellaisiksi leimatut. Jos haluat aloittaa unella, aloita. Jos haluat kirjoittaa prologin, kirjoita. Jos haluat dekkarisi päähenkilön olevan kovia kokenut, alkoholisoitunut mies, tee hänestä sellainen.
Pohdi myös tarkoitusperiäsi. Kenelle kirjoitat? Mikä on tavoitteesi? Varsinkin, jos vasta harjoitat taitojasi tai kirjoitat vain pöytälaatikkoon, on ihan ok kokeilla kliseisiä, kuluneita ja "älä tee näin" -ratkaisuja.
Jos taas tähtäät julkaisuun, kannattaa tehdä tutkimusta kirjallisuudenkentällä. Pohdiskele kirjoitusvinkkejä (ja palautteita ja ehdotuksia mitä saat muilta), mieti, mitkä toimivat sinun tarinallesi. Älä stressaannu, jos jokin vinkki neuvoo tekemään juuri päinvastoin kuin olet tehnyt. Usein kliseetkin ovat muodostuneet syystä, eli niissä on jotakin, mikä vetoaa ihmisiin. Varsinkin, jos keksit jonkin tuoreen twistin kuluneeseen trooppiin tai käytäntöön, voit olla jonkin hienon äärellä.
Tavoitteellisen kirjoittajan kannattaa pohtia lukijoiden ja kustannustoimittajien odotuksia, ainakin jossakin kohtaa kirjoitusprosessia. Mutta pysy uskollisena itsellesi. Kirjoita kirjoja, joita itse haluat lukea, älä sellaisia, mitä joku käskee kirjoittamaan. Aivan varmasti löytyy joku toinenkin, jonka kirjamaku on samanlainen.
Suurin osa vinkeistäni on suunnattu niille, jotka kirjoittavat viihteellisiä romaanikäsikirjoituksia. Eli jos kirjoitat jotakin muuta kirjallisuuden lajia, on hyvinkin luultavaa, että osa vinkeistä on sinulle aivan vääriä. Etenkin korkeakirjallisuudessa voi tehdä oikeastaan mitä tahansa.
Vaikka yritänkin kertoa asioista monipuolisesti, kannattaa myös muistaa, että ne vinkit, mitä päätän jakaa ja tapa millä jaan ja kerron niistä, filtteröityy kuitenkin minun omien mieltymysteni ja tapojen läpi. Näitä ovat fantasia, ya- ja nuortenkirjallisuus, romantiikka, se, että olen tarkka suunnittelija ja että kirjoitan käsikirjoitukseni ensimmäiset versiot nopeasti, ryöpsäyttämällä.
Myös genre vaikuttaa, sillä lukijoilla on erilaisia odotuksia ja näin ollen esim. korkeassa fantasiassa voi päästä pälkähästä eksposition ja infodumpien kanssa. Genreen liittyvät odotukset kannattaakin huomioida (esim. romantiikassa onnellinen loppu), mutta muista, ettei niihin ole aina pakko vastata (siihen toki liittyy riskejä).
b. jos olet vielä kirjoitusvaiheessa
Osa kirjoitusvinkeistä toki koskee nimenomaan kirjoitusvaihetta ja -prosessia, mutta ensimmäistä versiota kirjoittaessa ei pidä asettaa itselleen mitään rajoitteita. Päinvastoin, voi jopa yrittää ottaa asenteen, että nyt kirjoitetaan ihan surkeaa tekstiä. Muista, että tarinan ensimmäisen version ainoa tehtävä on olla olemassa.
Suosittelenkin unohtamaan suurimman osan vinkeistä silloin, kun kirjoittaa. Hyödynnä niitä mieluummin suunnittelu- ja editointivaiheissa. Muuten voi käydä niin, että kirjoitusjumi iskee. Kirjoitusvaiheessa kannattaa "sulkea ovi" ja uppoutua tarinaan muita asioita miettimättä.
On paljon vaikeampaa "nyhjäistä tyhjästä" kuin parannella jo olemassa olevaa! Siksi ei kannata stressata liikaa ensimmäisestä versiosta. Älä yritäkään tehdä siitä täydellistä, sillä se ei yksinkertaisesti ole mahdollista.
Romaanikäsikirjoituksen kirjoittamisessa minulle ainakin 20 % on itse kirjoittamista, 80 % kaikkea muuta: suunnittelua, editointia, taustatyötä, ajatustyötä - etenkin editointia.
Mieti myös, millainen kirjoittaja olet. Oletko enemmän pantser eli löytöretkeilijä vai plotter eli suunnittelija? Kirjoitusvinkeistä voi olla hyötyä eri ihmisille eri vaiheissa. Pantser ehkä hyötyy niistä enemmän editoidessa, plotter taas suunnitellessa (tarkoitan nyt esim. vinkkejä rakenteeseen ja hahmojen kehitykseen liittyen)
Opiskele siis ihmeessä kirjoittamista, mutta valitse vinkeistä ne, jotka toimivat parhaiten juuri sinulle, juuri tässä vaiheessa, juuri tämän tarinan kanssa.
Luin jostain hyvän neuvon: Kirjoitusvinkit ovat työkaluja, eivät sääntöjä. Pidä se siis mielessäsi.
-mariidah
Kommentit
Lähetä kommentti