Miten kirjoittaa OIKEASTI pelottava hirviö?

 En kirjoita kauhua, mutta viime päivinä olen miettinyt hirviöitä paljon. Ensinnäkin Pihlajapalatsissa minulla on hirviömäinen hahmo, jonka roolia olen pohtinut. Lisäksi sain tarinaidean, jossa hirviöillä on vahva rooli. 

Mistä saada inspiraatiota hirviöihin?

Maailma on täynnä hirviöitä, niin kuviteltuja kuin oikeitakin. Kannattaakin tehdä taustatyötä, tutustua mytologioihin, lukea satuja, tutkia Pinterestia ja googlailla listoja kammottavimmista olennoista. Myös niistä todellisista voi saada inspiraatiota: lue historiasta, diktaattoreista, psykologiasta. Ja tietenkin tarinoita, joissa on hirviöitä (neuvo, jonka kanssa itsellä on vaikeuksia, en vain kestä mitään liian pelottavaa!).

Mieti, mitä pelkäät. Oman mielen syövereihin uppoaminen voi olla vaikeaa, mutta se on asia, mitä kannattaa harjoitella, jos haluaa kirjoittaa oikein vaikuttavia ja resonoivia tarinoita. Voit toki tyytyä helppoihin vastauksiin, kuten hämähäkit tai läheisten menettäminen, mutta jos oikein kaivelet, voi löytyä jotakin yllättävääkin.

Mieti, mitä muut ihmiset pelkäävät. Jälleen kerran netti on hyvä paikka, listoja fobioista ja peloista löytyy vaikka millä mitalla. Puske itseäsi. Voitko löytää keinon tuoda jonkin abstraktin pelon, kuten ilmastoahdistuksen tai epäonnistumisen pelon, lihaksi? Tai symboloimaan jotain ongelmaa maailmassa/yhteiskunnassa (meidän tai tarinan)? 

Kerrokset ovat hienoja hirviöissäkin ja parhaimmillaan tarinasi hirviö voikin vahvistaa koko tarinan teemaa. Suosittelen miettimään tätä kohtaa tarkkaan, jos hirviöllä on tarinassasi iso rooli. Tee siitä, sen taustasta ja voittamisesta olennainen osa maailmaasi, juontasi ja hahmojesi kehitystä.

Voit tietenkin valita jo jonkun "valmiin" hirviön ja kehitellä siitä oman versiosi, mutta voit myös luoda aivan uuden. 

Kuinka luoda oikeasti pelottava hirviö?

Mieti:

-mitkä ovat hirviösi fyysiset piirteet?

-sen psykologiset piirteet?

-keitä/mitä se saalistaa ja miksi? Miten se ravitsee itseään, mitä se saa saalistuksesta?

-miten se on syntynyt?

-mitkä ovat sen vahvuudet?

-mikä on sen heikkous?

-mikä on genresi, millainen hirviö sopii siihen parhaiten, mitä odotuksia lukijoilla on?


Photo by Adam Flockemann on Unsplash

Kerro hirviön taustasta ja olemuksesta, paljasta asioita, mutta jätä tilaa myös mielikuvitukselle. Tuntematon pelottaa.

Anna sille nimi. Joko erisnimi tai jos hirviöitä on enemmän, yleisnimi. Nimi saa sen vaikuttamaan todellisemmalta kuin pelkkä hirviöksi kutsuminen.

Tee hirviöstä arvaamaton. Jos lukija tietää ja näkee ennalta, mitä hirviö aikoo ja milloin se ilmestyy, se laimentaa pelkoa. Toisaalta taas tulevan odottaminen pelottaa, tällä asialla voit leikkiä. Kun hahmo menee tutkimaan pelottavaa kellaria, lukija on varma, että hirviö iskee pian. Pidä jännitys korkealla ja jätä hirviö pois, hätkäytä hahmoa säikähtämään jotakin tavallista asiaa. Ehkä hirviö vain tarkkailee hahmoa? Tai ehkä hän iskee silloin, kun tämä tuntee olonsa turvalliseksi, kesken tilanteen, jossa lukijatkin ovat keskittyneet johonkin aivan muuhun (tätä näkee kauhuelokuvissa paljon). Vuorottele siis yllätystä (surprise) ja jännitystä (suspense).

Tee siitä vaikea voittaa. Laita hahmot kärsimään sen eteen, eikä mitään deus ex machinaa loppuun sitten! Merkitystä lisää se, jos hahmot joutuvat uhraamaan jotakin voiton eteen. Sen ei ole pakko olla jonkun henki, myös esim. oman moraalin tai unelman uhraaminen voi olla hyvin vaikuttavaa.

Miten kuvailet hirviötä?

Älä tyydy kliseisiin, kuten "sillä on terävät hampaat, pitkät kynnet ja veristä kuolaa valuu sen suupielistä". Kaikki ovat lukeneet tai nähneet nuo jo tuhat kertaa eivätkä ne vangitse mielikuvitusta enää. Lukija ohittaa ne olankohautuksella. Valitse muutama tarkka piirre ja kuvaile niitä niin, että lukijalle piirtyy selvä mielikuva päähänsä. Käytä muitakin aisteja kuin vain näköä. 

Mieti, miksi juuri tämä hirviö on kaikista kamalin vaihtoehto hahmollesi kohdata. Mikä siinä menee hahmosi ihon alle? Voiko se liittyä jotenkin esimerkiksi hahmosi menneisyyteen tai hänen arvomaailmaansa?

Mieti myös, missä kohtaa on paras hetki kuvailla hirviötä. Pitkät kuvaukset hidastavat kerrontaa, joten jännittävässä, äkillisessä tilanteessa pelottavakin kuvaus voi latistaa tunnelmaa. Hidastaminen voi kuitenkin myös lisätä jännitystä, pidentää hetkeä ennen myrskyä. Tai sitten hahmosi voivat tarkkailla hirviötä etäältä. Suoraan parasta hetkeä ei voi sanoa, sinun täytyy vain pohtia, mikä toimii parhaiten juuri sinun tarinassasi.

Photo by Oscar Keys on Unsplash

Esimerkki minun tarinastani

Pihlajapalatsissa kuvailen erästä hirviötä keskittymällä muutamiin piirteisiin, joita ovat esim: 

-hänen mustat suonensa, jotka kiemurtelevat ihon alla

-hänen äänensä, joka ei sovi ulkonäköön, vaan on houkutteleva

-hänen tapansa käyttää lapsia palvelijoinaan

Jätän myös hänen taustansa avoimeksi, vaikka kerrontaan on kyllä piilotettu vihjauksia, mistä "oikeasta" hirviöstä hän on saanut inspiraationsa. Hahmot eivät kuitenkaan tiedä, kuka tai mikä hän on. 

-mariidah


Lähteet:

How to Create a Monster in Your Novel (masterclass.com)

Writing Monsters: 5 Qualities That Make Monsters Frightening - Writer's Digest (writersdigest.com)

How to Create a Monster That Terrifies Your Readers (thewritepractice.com)

How to Develop Story Ideas on War (penandthepad.com)

Michael Bjorkin TikTok-kanava

Otsikkokuva: Photo by jonas on Unsplash 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Lista täytesanoista

Kustannussopimus!

Miten lähetät käsikirjoituksen kustantamoihin?