Miten poistat filtterin tarinastasi? #nofilter
Olen alkuvuoden editoinut kahta käsistäni ja huomannut erään minua aiemminkin vaivanneen pirulaisen taas pujahtaneen mukaan tekstiin.
Tarkoitan nyt sellaista asiaa, josta englanniksi puhutaan termillä filter words. Suomennos olisi siis kai filtterisanat? Suodatinsanat?
Filtterisanat
Filtterisanat etäännyttävät lukijaa tapahtumista, ne muistuttavat hänen ja tarinan välissä olevasta seinästä, siitä, että tarina välittyy heille päähenkilön silmien läpi. Ne lisäävät kerroksen, filtterin, jonka läpi lukija joutuu katsomaan, ja joka pahimmillaan saa koko tekstin vaikuttamaan kömpelöltä ja etäiseltä, ei todelliselta.
Kuulostaa aika paljon somefilttereiltä, vai mitä? Parhaat filtterithän ovat huomaamattomia ja itse ainakin nautin #nofilter-materiaalista eniten.
Eli miten siis poistat omasta tarinastasi filtterin?
Filtterisanoja voivat olla mm.
-nähdä
-kuulla
-tuntua
-tuntea
-ajatella
-koskettaa
-ihmetellä
-pohtia
-tajuta
-katsoa
-katsella
-päättää
-tietää
-muistaa
-ymmärtää
-huomata
-pystyä
-kokea
-uskoa
Miksi filtterisanat ovat ongelmallisia?
Filtterisanat muistuttavat, että tarinaa kertoo joku, eikä sitä varsinaisesti nähdä. Ne kolkuttavat lukijaa olalle ja sanovat: "Sinä et ole mukana tarinassa, joku muu kokee tätä." Tämä aihe sivuaakin siis myös show, don't tell -sääntöä.
Näiden sanojen poistaminen tiivistää lauseitasi ja vähentää toistoa
Usein filtterisanoja lipsahtaa tekstiin enemmän, kun kirjoittaja ei luota omaan tai hahmojensa ääniin. Näin toki käy monelle tarinan ensimmäistä versiota kirjoittaessa, sillä miten voisi luottaa jonkun ääneen, jota ei ole vielä edes koskaan kunnolla kuullut? Niinpä suosittelenkin, ettei tätä asiaa kannata miettiä kirjoittamisvaiheessa, vaan editoidessa.
Kaikkia filtterisanoja ei tarvitse kuitenkaan poistaa! Jos tekstissäsi on jokin yläpuolella luetelluista sanoista, ei se tarkoita, että se olisi huono. Niille on paikkansa.
Filtterisanoista voi olla hyötyä esim.
-kerronnassa vaihtelua tuomaan (maltillisesti annosteltuna)
-lukijan vetäminen tarkoituksella syvästä uppoutumisesta lähemmäs pintaa
-uuden tunnelman esittely, esim. pohtivan sävyn tuominen kerrontaan
-jotta kerronta olisi järkevää: joskus hahmot vain tajuavat tai ymmärtävät jotakin ja se täytyy kertoa
-joissakin tilanteissa voivat syventää hahmon ääntä
-ilmaisemaan hahmon tekojen/valintojen tarkoituksellisuutta (esim. Hän tiesi, ettei hänen pitäisi tehdä sitä -> painottaa sitä, että hahmo tekee sen silti)
Filtteröi tarkoituksella
Eli filtterisana ei siis automaattisesti ole synti.
Suosittelen kuitenkin kieltä editoidessa pysähtymään filtterisanojen kohdalle ja kokeilemaan, miltä lause kuulostaa päässäsi ilman ko. sanaa. Itse ainakin helposti vain lukea eteenpäin ja hyväksyn filtterit, sillä harvoin ne selvästi väärältä kuulostavat. Mutta kun pysähdyn pohtimaan niitä tarkemmin, aika usein huomaan, että lause on paljon vahvempi ilman niitä.
Ihan ensimmäisiä tarinoitani editoidessa käytin välillä ihan hakutoimintoa, jotta löytäisin näitä sanoja, nykyisin olen jo oppinut aika hyvin bongaamaan, missä ne ovat selvästi ylimääräisiä ja poistan niitä rutiininomaisesti tekstiä läpikäydessäni.
Kun editoidessasi teet tekstistäsi eri versioita, mieti, mitä kieli saa sinut tuntemaan. Välittyykö sen merkitys edelleen? Välittyykö tunnelma, johon pyrit?
Kun käytät filtterisanoja, tee se tarkoituksellisesti.
(Sama oikeastaan ihan kaikkien sanojen kohdalla.)
Seuraavassa postauksessa esimerkkejä filtterisanoista minun omista käsiksistäni! Päätin laittaa ne erikseen, sillä tästä olisi muuten tullut ihan liian pitkä.
-mariidah
Lähteet:
8 Ways to Improve Your Sensory Detail (prowritingaid.com)
Filter Words | Pub(lishing) Crawl (publishingcrawl.com)
How to Avoid Unnecessary Filter Words in Your Writing - 2022 - MasterClass
How to find filter words and filter them out - Invisible Ink Editing
Otsikkokuva: Photo by Stephen Kraakmo on Unsplash
Kommentit
Lähetä kommentti