Erilaiset kertojat kirjallisuudessa
Tässä postauksessa käyn läpi erilaisia kertojatyyppejä kirjallisuudessa. Erilaisiin kertojiin kannattaa tutustua, sillä väärän kertojan valitseminen voi pilata tarinan. Virheet valitun kertojatyypin kanssa ovat yleisimpiä virheitä, mitä kirjoittajat tekevät.
Mikä on kertoja?
Kertoja tai point-of-view (POV) on näkökulma, josta tarina kerrotaan. Tässä en puhu siis näkökulmahahmoista tai POV-hahmoista, vaan erilaisista kertojatyypeistä.
Kertoja ei ole sama kuin kirjailija. Kertoja voi olla epäluotettava, hänellä voi olla mielipiteitä, jotka poikkeavat kirjoittajan mielipiteistä. Hän voi osallistua tarinaan tai olla osallistumatta. Hän ei siis pakosti ole kukaan hahmoista, tai edes varsinaisesti hahmo.
Voidaan puhua myös fokalisaatiosta. Mistä pisteestä tarinaa kerrotaan? Onko piste jonkun hahmon pään sisällä, lähellä häntä tai jossakin kaukana, josta näkyy kaikki? Eli miten rajoittunut kertoja on? Näitä asioita pitää miettiä kertojatyyppiä valitessa.
Kaikki tarinassa suodattuu kertojan kautta. Se, millainen tämä suodatin on, täytyy kirjoittajan pitää mielessä koko kirjoitusprosessin ajan. Jos sen kanssa tekee virheitä, voi lukukokemus kärsiä huomattavasti. Kustantajat ovat myös tarkkana tällaisissa asioissa.
Päätä siis, mistä näkökulmasta haluat kertoa tarinaasi ja myös, kenelle sitä kerrotaan.
Tässä neljä "pääkertojatyyppiä", mutta jakoja on erilaisiakin.
Neljä kertojatyyppiä
1. Minäkertoja
Kun "minä" kertoo tarinaa. Yleensä tällöin kyseessä on joku hahmoista, joka osallistuu tarinan kulkuun. Käytetään usein esim. muistelmissa. Moni kirjoittaja aloittaa kirjoittamisen käyttämällä minäkertojaa, sillä se voi tuntua helpoimmalta vaihtoehdolta, kun itse ajattelemme "minäkertojana". Minäkertoja ei kuitenkaan ole niin helppo kuin miltä ensin voi vaikuttaa!
2. Sinäkertoja
Kun tarinaa kerrotaan "sinälle". Sinä menit, sinä sanoit. Ei kovin yleinen kertojaratkaisu proosassa, mutta tehokeino ja tarpeellinen tietää. Tietokirjoissa tätä näkee useammin, varsinkin self-help-oppaissa, samoin runoissa.
3. Hänkertoja (eng. third person POV limited)
Tarinassa puhutaan hahmoista nimellä tai "hänestä". Tämä ja minäkertoja ovat nykykirjallisuuden yleisimmät kertojatyypit. Kertoja fokalisoi yhteen tarinan hahmoista ja kerronta suodattuu hänen kauttaan. Fokalisaatio voi vaihtua, jos näkökulmahahmoja on useita, mutta kerrallaan voi olla vain yksi hahmo fokuksessa. Vaihto kannattaa tehdä selväksi joko vaihtamalla lukua tai jättämällä tyhjä rivi väliin, muuten syntyy vaikutelma näkökulmavirheestä eli headhoppingista.
4. Kaikkitietävä kertoja (eng. third person POV omniscient)
Tässäkin puhutaan kaikista hahmoista nimellä tai hän-pronominilla. Kertoja ei kuitenkaan fokusoi yhteen hahmoista, vaan kertoo laajemmasta näkökulmasta. Hänellä on pääsy kaikkeen tietoon, myös sellaiseen, mitä hahmoilla ei ole. Hän voi lukea kaikkien ajatuksia, hän tietää mitä toisella puolella maailmaa tapahtuu. Hän voi toki päättää jättää kertomatta asioita ja olla epäluotettava. Vanhemmassa kirjallisuudessa yleisin kertojatyyppi (mieti esim. perinteisiä satuja).
On olemassa myös muita kerronnallisia työkaluja. Olenkin viitannut jo epäluotettavaan kertojaan, muita ovat mm. neljännen seinän rikkominen, kronologia, kehyskertomukset ja eri formaatit.
Seuraavissa postauksissa tarkempia vinkkejä, kuinka käyttää kertojatyyppejä, kuinka välttää näkökulmavirhettä ja kuinka valita oikea kertojatyyppi juuri sinun tarinallesi.
-mariidah
Lähteet:
Kertojan valinta – kenen perspektiivistä tarinaa kerrotaan? – Epilogi – Jälkisanat (jalkisanat.com)
Point of View in 2021: Guide to 1st Person, 2nd Person, 3rd Person POV (thewritepractice.com)
Point of View - Writing Commons
Examples of Point of View (yourdictionary.com)
Point of View in Writing: The Simple Guide for Authors (jerryjenkins.com)
How to Choose the Right Point of View for Your Story (thebalancecareers.com)
Otsikkokuva: Photo by Patrick Robert Doyle on Unsplash
Photo by Patrick Robert Doyle on Unsplash
Kommentit
Lähetä kommentti