Kirjoittamistavoitteet Italiassa

 Lupasin aiemmin vielä avata tarkemmin kirjoittamiseen ja lukemiseen liittyviä tavoitteitani. Nyt tuntuu sopivalta hetkeltä siihen, sillä ne ovat hieman selventyneet ja into on muutenkin kova lähteä tavoittelemaan niitä.

Ensin hieman kuulumisia kuitenkin. Alamme pikkuhiljaa kotiutua Firenzeen. Kaupassa on käyty jo pari kertaa, emme tosin ole vielä uskaltaneet kokeilla jännää diy-skannausjärjestelmää, joka siellä on käytössä, vaan olemme vain perinteisesti keräilleet tuotteet koriin ja menneet normaalille kassalle. Olemme syöneet muutakin ruokaa kuin italialaista ja kokanneet itse. Omilta lähikulmilta on löytynyt ihania paikkoja, mm. joen rannasta ulkoilmaklubi, jossa voi lötkötellä rantatuoleilla drinkki kädessä ja katsella auringonlaskua Firenzen ylle. Katsoimme eilen Netflixiä (komisario Montalbano!) ja kävimme lenkillä. Kokeilimme myös turistihommia, mutta totesimme nopeasti, että kahden tunnin jono Duomoon ei kiinnosta ja että meillä on aikaa kiertää kirkoissa vaikka marraskuussa. Olemme myös ostaneet pastasiivilän. 

Joella tuli lähes rantalomafiilis


Ennen kaikkea, olen kirjoittanut. Tai oikeastaan editoinut. Kummallista, miten paljon normaalimmalta olo tuntuu, miten paljon enemmän omalta itseltä, kun pääsee työstämään tarinoita.

Sain eilen tiedon, että pääsin mukaan kurssille, josta mainitsin aiemmin. Se on Kirjan talon järjestämä chick lit -hautomo. Oikeastaan olin aiemmin jo päättänyt, että en enää jatkossa mene kirjoituskursseille, mutta päädyin nyt hakemaan tuonne, sillä kirjoitin keväällä tarinan, joka genreltään olisi ehkä romantiikkaa historiallisella sivujuonteella, ja näin ollen liippaa chick litiä läheltä, ja vaikka olenkin ko. genreä lukenut, en tunne olevani siinä samalla tavalla vahvoilla kuin esimerkiksi fantasiassa. Hautomossa saa opetuksen lisäksi myös palautetta käsikirjoituksesta, joten opin varmasti lisää ja samalla kehitän tarinaani. Kyseisen tarinan suhteen minulla ei ole mitään sen kummempia tavoitteita kuin saada se valmiiksi, sillä lähdin alun perinkin kirjoittamaan sitä vain omaksi ilokseni, tarkoituksena oli tehdä jotakin kevyttä ja hyvää mieltä tuottavaa.

Näin ollen sain uusia deadlineja ja syyn jatkaa romantiikkatarinan parissa. Syksyn kolme isoa tavoitetta kirjoittamisen suhteen ovatkin:

1. Mestarikurssin fantasiatarinan editoiminen jouluun mennessä. Jos aika riittää, myös kielen tasolla editoiminen, mutta tämän olen valmis siirtämään tulevaisuuteen, sisällön pitäisi olla nimittäin ensin pitkälti valmis, ennen kuin mennään lausetasolle. Tämän jälkeen tarina saa siirtyä pöytälaatikkoon hautumaan ja odottamaan, että voin katsoa sitä taas tuorein silmin.

2. Romantiikkatarinan historiaosuuden kirjoittaminen loppuun ja ensimmäinen muokkauskierros chick lit -hautomoa varten, sitten tekstin työstäminen kurssin myötä.

3. Uuden (fantasia)tarinan suunnittelu ja kirjoittaminen Nanowrimossa

Nämä kolme jo kerroinkin Italia tavoitteet -postauksessa, mutta ne ovat nyt itsellekin selkeämmät. Muita, pienempiä tavoitteita kirjoittamiseen liittyen on:

-aamusivujen/päiväkirjan kirjoittaminen säännöllisesti, ei pakosti joka päivä

-1. kohdan fantasiatarinan saaminen siihen kuntoon, että sen voisi lähettää koelukijoille. Tällä hetkellä se on kyllä jo lukupiirissäni kommentoitavana ja tietenkin mestarikurssilla, eli olen jo saanut paljon palautetta siitä. Myös J on lukenut sen ja serkkuni alun. Muutama ystäväni on kuitenkin aiemmin toiminut koelukijoina ja jo kysellytkin tarinan perään, ja olen vain siirtänyt koko ajan lupauksiani, milloin se olisi luettavassa kunnossa. Sitä kuitenkin muokataan nyt sen verran rankalla kädellä, että haluan saada sen taas vaiheeseen, jossa tuntuu että itsellä ei ole enempää annettavaa, ennen kuin kysyn lisää mielipiteitä.

-kirjoitusharjoitusten tekeminen säännöllisesti, ehkä 2-3 viikossa. Sain vuosia sitten J:ltä lahjaksi kirjan, jossa on paljon kirjoitusharjoituksia ja olen tehnyt niitä aivan liian laiskasti.

-Writing excuses -podcastin ja muidenkin kuunteleminen säännöllisesti. Tätä teen jo paljon, mutta oikeastaan isompana tavoitteena tässä olisi se, että korvaisin "ajan tuhlaus" -aktiviteetit tällä, tai vaihtoehtoisesti Authortuben tai Pinterestien artikkelien selauksella. Olen jo vuosien ajan pyrkinyt siihen, että somen tai roskauutisten selaamisen sijaan käyttäisin sen ajan kehittävämmin. Koska tarvitsen kuitenkin nollaus-aikaa, eli taukoja päivässä, eikä kukaan jaksa aina olla aktiivinen ja tuottelias, yritän randomkakunkoristeluvideoiden sijasta syöttää aivoilleni jotakin, joka on a. oikeasti kiinnostavaa, b. opettavaista. Olen siinä varsin hyvin onnistunutkin, mutta välillä lipsahtaa taas vanhoihin tapoihin, kuten nyt viimeisen kuukauden aikana on hieman Youtuben kanssa käynyt. (vinkki: ainakin minun appissani voi Youtubessa valita aihealueen, jonka videoita haluaa katsoa, ja olen itse tilannut vain Authortuben ja Booktuben kanavia, joten voin etusivun sijaan selailla tilatut-sivua. Tällöin ei niin helposti tipahda pohjattomaan videokaivoon.)

-kirjoittamisajan käyttäminen tehokkaasti, niin että myös vapaa-ajalle ja muulle jää aikaa (apuna aikataulut ja pomodoro-tekniikka). Suomessa töissä ollessani vapaa-aikani meni pitkälti kirjoittamiseen ja niin paljon kuin siitä pidänkin, on aika kiva että nyt ehtii tehdä muutakin. Tosin minulla on etenkin uutta tarinaa kirjoittaessani paha tapa joutua pieniin hypomanioihin, jolloin tuntuu vaikealta tuhlata aikaa edes sellaisiin pikkuasioihin kuin nukkuminen, syöminen tai suihkussa käyminen... 

-Murakamihaasteen kokeilu. Törmäsin Authortubessa videoon, jossa kokeiltiin Murakamihaastetta. Haruki Murakami siis ilmeisesti noudattaa aikataulua, jossa hän herää klo 4, kirjoittaa 5-6 tuntia, juoksee 10 km lenkin (tai ui 1,500 m), loppupäivän lukee tai kuuntelee musiikkia ja menee nukkumaan klo 21. Videon tekijä noudatti aikataulua viikon ajan ja... no, voitte katsoa itse. Tuo aikatauluhan on siis aivan älytön, mutta haaste vaikuttaa hauskalta ja myös minulle sopivalta, olenhan harrastanut juoksua, vaikka tänä vuonna keskityinkin saliharjotteluun. Olen ilmoittautunut vuoden 2022 Kuopiomarathonille, koska en nyt syksyllä päässyt (osui päällekkäin häiden kanssa), joten senkin kannalta olisi hyvä alkaa palailla juoksemisen pariin. Katsotaan, onko minulla aikaa tai motivaatiota haasteen kokeilemiseen. Sopiva aika sille olisi marraskuussa kielikurssin jälkeen tai sitten ensi vuoden puolella.

Murakami-haaste video: (221) I followed Haruki Murakami's strict schedule for a week - YouTube

Kun etsin netistä Murakamin tarkkaa aikataulua, löysin myös muiden kirjailijoiden vastaavia rutiineja. Jos haasteiden tekeminen osoittautuu hauskaksi, ehkä voisin kokeilla matkia myös muita. Tai ehkäpä yksi tavoite olisi sen oman rutiinin löytäminen?

Meinasin kirjoittaa tähän myös lukemistavoitteista, mutta kuten kaikki ovat jo varmasti huomanneet, liian lyhyet tekstit eivät ole minun ongelmani, joten jääköön toiseen kertaan. Ehkä etsin ensin Firenzestä kirjaston ja kirjakaupan, joissa olisi myös englanninkielistä kirjallisuutta, niin voin arvioida paremmin arvioida, mikä kaikki on ulkomailta käsin mahdollista.

Nyt sitten taas lenkille. Pakko treenata, jos aion koskaan edes yrittää tuota haastetta!

-mariidah

Löytyisiköhän jostain Danten kirjoitusrutiini?


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kustannussopimus!

Lista täytesanoista

Miten lähetät käsikirjoituksen kustantamoihin?