Nanoprep 2021: Vko 1 - Keksi idea tarinallesi

 Onko täällä ketään, joka aikoo tänä vuonna osallistua Nanowrimoon? Minulla on ihan samanlainen olo kuin joulua odottaessa, kun mietin marraskuuta. Ja kuinka ihanaa, jo tällä viikolla tuli sähköposti Nanoprepin alkamisesta. Tästä alkaa "joulukalenterin availu"!

Mutta mikä on Nanowrimo? Jokainen kirjoittamista harrastava varmaan tietää sen, mutta niille joille termi ei ole tuttu: Nanowrimo tulee sanoista National Novel Writing Month. Se taisi alkaa vuosia sitten pienen porukan juttuna jossakin rapakon tuolla puolella, mutta on laajentunut maailmanlaajuiseksi ilmiöksi. Joka vuosi marraskuussa siihen osallistuvat yrittävät kirjoittaa kirjan kuukaudessa ja tällä tapaa "voittaa" Nanowrimon. Siinä siis kilpaillaan täysin itseä vastaan. Tarkalleen ottaen tavoite on kirjoittaa 50 000 sanaa eli 1667 sanaa päivittäin. Tuo ei ainakaan itsellä riitä lähellekään romaanin mittaa, mutta riippuu toki tarinasta. Muistaakseni Harry Potter ja viisasten kivi on suomeksi noin 60 000 sanaa. Suomeksihan haaste on siis vaikeampi kuin englanniksi, jossa sanoja tulee helpommin. Nanowrimolla on oma sivusto, jonne voi liittyä. Siellä voi kertoa tarinastaan, päivittää sanamääriä, seurata edistymistään ja keskustella muiden osallistujien kanssa. Nanowrimoon liittyy paljon oheistoimintaa, tapaamisia, jaostoja, motivaatioviestejä kirjailijoilta, yhteisiä kirjoittamissessioita jne. Ennen Nanowrimoa alkaa Nanoprep, ja jotkut puhuvat myös Preptoberista, se kun osuu enimmäkseen lokakuulle. On olemassa myös Camp Nanowrimoja, jotka ovat huhtikuussa ja heinäkuussa ja tuolloin voi itse asettaa oman tavoitteensa kuukaudelle. Jos Nanowrimon voittaa, saa tietenkin kunniaa ja pienen voitonmerkin profiiliinsa, mutta myös alennuksia monista kirjoittamiseen liittyvistä palveluista. Itse viime vuonna ostin -50% alennuksella Scrivenerin, eli säästin oikeasti rahaa. Paras anti on toki se, että tulee kirjoitettua.

Nanowrimon tarkoitus on siis saada sanoja paperille ja tuon tavoitteen kautta alentaa kynnystä kirjoittaa. Olen kahdesti osallistunut ja voittanut kerran, ja minulla on ollut aina hauskaa. Mielestäni Nanowrimo voi kuitenkin olla myös ongelmallinen. Kaikille se ei varmastikaan sovi. Päästän sen aikana itse irti joistakin kirjoittamistavoista, en esim. poista kappaletta, jos totean, että se ei olekaan hyvä, vaan yliviivaan sen ja lasken sanat tavoitteeseen. Yksittäisiä sanoja kuitenkin poistan, enkä mene mukaan siihen "kunhan vain nyt jotakin kirjoittaa" -ajatukseen. Marraskuun aikana saatetaan jakaa esim. haasteita, että "kirjoita päähenkilösi syömässä pizzaa". Näitäkään en ole seurannut, sillä ensisijainen tavoitteeni on kirjoittaa oma tarinani hyvin, eikä vain voittaa Nanowrimoa, se tulee lisäbonuksena, jos on tullakseen. En siis tarkoita, että olisi huono juttu, jos kirjoittaa vaikka useita pieniä hassuttelutarinoita, vaan tarkoitan sitä, että oma tavoite pitää tehdä itselle selväksi ja pysyä siinä. Jos haluaa vain pitää hauskaa hyvän porukan kanssa, niin se on ehdottomasti mahdollista, tervetuloa vain mukaan! Erityisesti, jos olet aina haaveillut kirjan kirjoittamisesta, mutta koko homma tuntuu liian vaikealta, tämä on hauska ja matalan kynnyksen tapa aloittaa (äläkä ota liikaa paineita voittamisesta, jokainen sana eteenpäin on pieni voitto). Jos haluat, lisää minut kaveriksi, nimimerkki on Mariidah.

Lähden nyt kuitenkin olettamuksesta, että osallistuja haluaa kirjoittaa romaanikäsikirjoituksen ja ottaa sen myös vakavissaan, kirjoittaa sitä esim. julkaisumielessä. Oma tavoitteeni on tänä vuonna osallistua Nanoon aivan uudella tarinalla, sillä aiemmin olen vain jatkanut vanhoja. Olen myös tarkoituksella jättänyt suunnittelun nyt syksylle, että voin osallistua ainakin jossakin määrin Nanoprepiin ja kokeilla uutiskirjeen vinkkejä.

Tässä on nyt minun oma vinkkini tälle viikolle, eli harjoitus oman tarinaidean keksimistä varten. Minulla itselläni jo epämääräinen idea on, mutta keksin sen keväällä vähän tällä tapaa.



Nanoprep 2021, 1. viikko

Keksi idea tarinallesi

Kirjoita ylös 5 kirjaa, joista pidät. Ei tarvitse olla lempikirjoja (tiedän että paljon lukeville on mahdotonta valita), vaan kirjoja joista olet nauttinut ja jotka nyt ensimmäisenä tulevat mieleesi.

Kirjoita sitten ylös 5 elokuvaa samalla periaatteella.

Kirjoita vielä 5 televisiosarjaa.

Sitten mieti, millaisia tarinoita nuo juuri listaamasi ovat. Vaikka olisit valinnut tosi-tv-sarjan, niissäkin on jokin tarina, ne voivat kertoa esim. ihmissuhteista, selviytymisestä, jonkin asian luomisesta. 

Kirjoita ylös, mitä genrejä huomaat tarinoiden edustavan. Löytyykö esim fantasiaa, romantiikkaa, rikostarinoita, seikkailutarinoita, toimintaa, kauhua? Tämä ei ole vakavaa, laita vain ylös sanoja, jotka jotenkin kuvaavat tarinoiden "tyyppiä". Samasta tarinasta voi tulla useampikin sana. Yritä saada ainakin viisi sanaa.

Kirjoita ylös, mistä aiheista tarinat kertovat (lyhyesti). Hämmentääkö miten se eroaa genrestä? Esim. Harry Potter olisi fantasiaa, mutta aiheeksi voisi laittaa vaikka taikakoulu tai jopa sisäoppilaitos. Toki siinä on paljon muitakin aiheita. Mieti, mistä itse pidit tarinoissa. Kiinnostiko sinua Pottereissa tuo opiskelumaailma vai hurjat seikkailut pahuutta vastaan? Tähän voi laittaa myös tarinoiden elementtejä, jotka puhuttelivat juuri sinua, esim. lohikäärmeet (minun lempparini aina). Yritä saada ainakin viisi asiaa ylös.

Kirjoita ylös, mitä teemoja tarinoissa käsitellään. Nämä saattavat olla melko abstrakteja asioita, kuten ystävyys, rakkaus tai pahuus. Ajattelen itse teemaa usein tarinan ydinsanomana, ns. totuutena, jonka se haluaa meille kertoa tai opettaa (ei tarkoita mitään saarnaamista). Esim. omassa tarinassani, jota tällä hetkellä työstän, yksi teemoista on valta, tarkemmin erilaiset vallan muodot ja kuinka ihmiset niitä käyttävät, mikä on esimerkiksi hyvä tapa oman vallan käyttöön ja mikä huono tapa. Yritä saada ainakin viisi erilaista teemaa ylös.

Nyt sinulla pitäisi olla jo melkoinen määrä sanoja paperilla. Jotkut ovat varmasti selvästi samaa kategoriaa, vaikka scifi, avaruusalukset, hyvän ja pahan taistelu. Mutta löytyisiköhän sanoja yhdistelemällä jotakin tuoretta? Jotakin, mikä kiehtoo sinua? Enkä tarkoita, että sinun tulisi valita vain kolme, yksi genre, yksi aihe ja yksi teema. Miten toimisi kahden eri genren yhdistäminen? Yksi genre ja kaksi aihetta? Omalta listaltani voisin nostaa vaikka: Tyttökirja, dystopia, heist (en keksinyt suomenkielistä vastinetta), vahingolliset unelmat. Mitähän niistä saisi aikaan? 

Voit myös palata aiempiin vaiheisiin ja lisäillä uusia tarinoita tai uusia sanoja. Yritä miettiä tarkkaan, miksi juuri ne tarinat puhuttelivat sinua. Writing excuses -podcastissa oli kerran esimerkki, että joku oli sanonut, että häntä kiehtoi Game of Thronesissa Muuri ja hän halusi kirjoittaa tarinan, jossa on muuri, mutta ei halunnut matkia sarjaa. Kirjoitusopettaja oli neuvonut miettimään, miksi juuri Muuri kiehtoi. Hän päätyi siihen, että häntä kiehtoi este, jonka takana on jotakin tuntematonta ja mahdollisesti uhkaavaa. Tuonhan ei siis tarvitse olla juuri muuri, se voi olla vaikka läpitunkematon metsä, rotko, kaivo tai vaikka pimeys tai usva. 

Lopuksi valitse jokin yhdistelmä ja keksi viisi tarinaideaa sen pohjalta. Ne voivat olla ihan höpsöjäkin, mutta pyri keksimään useampi samasta, älä tyydy ensimmäisenä mieleen tulevaan. Puske aivojasi löytämään jotakin uutta. Toista tarvittaessa uudella yhdistelmällä.

Miten tunnistat oman ideasi? Itse kuvaan tunnetta mielikuvituksen kutkutteluksi, tunteeksi, että idea ei jätä rauhaan vaan palaa mieleen yhä uudelleen ja uudelleen. Se siis kiehtoo ja inspiroi. Äläkä harmittele, jos juuri sinua kiehtova idea on fantasiamaailmaan sijoittuva taikakoulutarina, jossa taistellaan pahaa vastaan. Kirjoita silti! Vaikka sellaisia tarinoita on jo kerrottu, juuri sinun tarinaasi ei ole. Kaksi kirjoittajaa voi valita tismalleen saman idean ja kirjoittaa aivan erilaiset käsikirjoitukset. Minäkin olen kirjoittanut juuri tuollaisen taikakoulutarinan.

Eli tänä vuonna sain inspiraation juuri genrejen yhdistelystä. Tätä hyödyntävät (MAHDOLLISIA SPOILEREITA HUOM) mm. Mikaman Taikuri ja taskuvaras (historiallinen & scifi), Bardugon Six of crows (fantasia ja heist), Sandersonin Usvasyntyinen (fantasia ja heist) ja tietenkin monet muut. Itse asiassa varmaan suurin osa tarinoista tekee näin, mutta välillä törmää erittäin hyviin esimerkkeihin, jotka tuntuvat todella virkistäviltä.

Hyvää Nanoprepia kaikille! Katsotaan jatkanko tätä "sarjaa", kerron ainakin omasta kokemuksestani, mutta vinkkejä jaan, jos sellaisia tulee mieleen.

-mariidah

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Lista täytesanoista

Miten lähetät käsikirjoituksen kustantamoihin?

Mitä kirjailijat tienaavat?