Kirjoitusopas: Stephen King - Kirjoittamisesta

 Koska tämän blogin yksi isoimmista aiheista on kirjoittaminen, ajattelin, että voisin jatkossa esitellä joitakin kirjoitusoppaita täällä. Näin asiasta kiinnostuneiden ei tarvitse tyytyä vain minun vinkkeihini. Omistan itse kaksi opasta, ja lainasin nyt yhden kirjastosta, joten niillä lähdetään liikkeelle. Ehkä Italiasta käsin voisin esitellä joitakin muita kirjoittamiseen liittyviä materiaaleja, kuten podcasteja ja Youtube-kanavia.

En aio lähtökohtaisesti tehdä arvosteluja, vaan esittelyjä. Aloitamme Stephen Kingin Kirjoittamisesta:  Muistelmia leipätyöstä -kirjasta, joka oli ensimmäinen ostamani ja myös lukemani kirjoitusopas.

Vielä sivuhuomautuksena, että blogi on ollut hiljaisempi, ei työn takia, vaan lamaannuttavan nielutulehduksen (ei onneksi koronaa). Unelmoin tällä hetkellä joulun ihmeestä ja kurkkukivun häviämisestä, niin että pääsisi vaihtamaan mehujäät jouluruokiin huomenna.

Sitten itse asiaan.

Stephen Kingin kirjoittamisopas/muistelmat ilmestyivät vuonna 2000. Alkupuolisko kirjasta on tosiaan pitkälti muistoja kirjailijan elämästä, ja osio on otsikoitu Ansioluetteloksi. 

"Seuraavassa on tällaisia muistoja ja valikoituja välähdyksiä nuoruuteni ja ensimmäisten aikuisvuosieni hieman vähemmän häilyvistä ajoista. Tämä ei ole omaelämäkerta vaan eräänlainen ansioluettelo, yritykseni osoittaa, miten yksi ihminen kasvoi kirjailijaksi."

King siis kertoo lyhyissä kappaleissa sattumuksia elämästään ja kirjoittamisestaan. Kun ensimmäistä kertaa luin kirjaa, alku ärsytti minua jonkin verran, sillä halusin neuvoja, enkä niinkään elämänkertaa (eivät minun juttuni). Varsinkin, kun välillä tarinat ja satunnaiset yksityiskohdat eivät oikein tunnu liittyvän mihinkään isompaan kuvaan. Nyt uudella lukukerralla tämä vaihe kiinnosti enemmän, vaikka mikään iso King-fani en ole vieläkään. Löysin nyt useita ajatuksia ja oivalluksia, joihin pystyin samaistumaan, joita olen itsekin omassa kirjoittamisessani kokenut. Pääsanoma tässä osiossa taitaa olla se, ettei Kingin menestys ollut mikään lottovoitto, vaan hän työskenteli ankarasti sen eteen. 

Alkusanojen ja Ansioluettelon jälkeen tulee lyhyt kappale Mitä kirjoittaminen on? ja osio Työkalupakki, joissa päästäänkin niihin varsinaisiin kirjoittamisvinkkeihin. Erityisen inspiroivaksi koen itse tuon Mitä kirjoittaminen on-luvun (telepatiaa tietysti). Työkalupakissa käydään kirjoittajan peruspalikoita läpi.

"Jotta saat kirjoittajan kyvyistäsi kaiken irti, suosittelen että rakennat oman työkalupakkisi ja kehität tarpeeksi lihaksia, jotta jaksat kantaa sitä mukanasi. Silloin sinulta ei mene puhti, kun näet vaikean työn edessäsi, vaan voit tarttua sopivaan työkaluun ja ryhtyä saman tien töihin."

Photo by Luis Villasmil on Unsplash

Seuraavaksi meillä on varsinainen Kirjoittamisesta-osuus. Sen luvuissa käydään monenlaisia asioita läpi muusista kuvaukseen, dialogiin ynnä muihin tarinoiden peruspalasiin sekä kirjoituskurssien hyödyllisyyteen (asia, jota olen täällä blogissakin pohtinut).

Välissä palataan Jälkikirjoituksen muodossa Kingin elämään ja sen isoon käännekohtaan, mutta lopussa on vielä esimerkki tekstin editoinnista selityksineen sekä Kingin suosittelemia kirjoja.

En ole lukenut kuin muutaman Kingin kirjan ja niistäkin on aikaa (kauhu ei sovi minun mielikuvitukselleni), joten on vaikea verrata tämän oppaan kirjoitustyyliä hänen muihin teoksiinsa. Kirjassa on aika jutusteleva tyyli, värikästä kieltä ja paljon yksityiskohtia, joiden merkitystä tai lisäarvoa en itse oikein näe. Usein toivoisin, että asiaan mentäisiin nopeammin.

Pidän siitä, että King sanoo mielipiteensä suoraan eikä kaunistele niitä. En ole todellakaan kaikkien hänen ajatustensa kanssa samaa mieltä ja ensimmäisellä lukukerralla ahdistuinkin jonkin verran vinkeistä, joista osan hän esittää melko ehdottomana. King itsehän on ns. pantser eli kirjoittaja, joka lähtee kirjoittamaan suunnittelematta sen enempää, alkaa tutkia jotakin tilannetta (tai hahmoa tms) ja antaa tarinan viedä. Oppaassa hän puhuukin hyvin vahvasti tuon metodin puolesta. Hänen tyylinsä poikkeaa minun kirjoittamisestani todella paljon, ja nyt kokeneempana kirjoittajana pystyinkin paremmin poimimaan niitä vinkkejä, jotka sopivat minulle ja lukemaan muunlaisista kokemuksista taas uteliaana siitä, kuinka eri tavoin ihmiset luovatkaan tarinoita.

Photo by J. Kelly Brito on Unsplash

Internetistä löytyy paljon listoja Stephen Kingin kirjotusvinkeistä, ehkä kuuluisimpana lainauksena "- -the road to hell is paved with adverbs" tai suomeksi "- - adverbit ovat kaiken pahan alku ja juuri". Jos olet joskus ollut hämmentynyt joistain näistä poimituista neuvoista, kannattaa lukea kirja, sillä siinä King selittää näkemyksiään.

"Pyydän sinua vain kirjoittamaan niin hyvin kuin pystyt ja muistamaan, että vaikka on inhimillistä kirjoittaa adverbeja, on jumalallista kirjoittaa he (she) said."

Kirja on kestänyt aikaa mielestäni varsin hyvin, toki suomennoksessa jotkut sanavalinnat tuntuvat nykypäivänä hassuilta (enkä täysin ymmärrä miksi niin paljon on jätetty kääntämättä). Paljon on myös viittauksia henkilöihin sekä intertekstuaalisuutta, jotka eivät minulle oikein aukea, osittain varmaan kuluneen ajan vuoksi, enemmän todennäköisesti siksi, että genremakumme eivät aivan kohtaa.

Kirjassa ei ehkä mahdottoman paljon uutta ole kirjoittajalle, jolla on jo paljon kokemusta tai joka on ollut monilla kirjoituskursseilla. En muista enää, miten paljon koin oppineeni uutta ensimmäisellä lukukerralla. Itse kuitenkin rakastan lukea kirjoittamisesta, muiden ihmisten ajatuksista siitä ja myös heidän tarinoistaan kirjoittajina, etenkin Kuinka minusta tuli kirjailija -tyyppisistä tarinoista. Sitä kaikkea tästä löytyy.

Ja onhan ko. kirja kirjoitusoppaiden klassikko, joten sanoisin, että ainakin nuo kirjoitusosiot ovat must read ihan yleissivistyksen kannalta, vaikka olisikin eri mieltä ohjeista ja metodeista.


Stephen King - Kirjoittamisesta

Kenelle: Kelle tahansa (aloittelevalle) kirjoittajalle, etenkin pantsereille ja King-faneille

Mistä pidin erityisesti: Mitä kirjoittaminen on, symboliikka (Kirjoittamisesta 9), teema (Kirjoittamisesta 10), lopun editointiosio

Huomioi: Iso osa esimerkeistä on englanniksi, alussa muistelmaosuus

" - - uskon tarinoiden olevan löytötavaraa, kuin maahan hautautuneita fossiileita - - Kirjailijan tehtävä on pakkinsa työkaluilla irrottaa tarina maasta niin hyvin ja niin ehjänä kuin mahdollista."

Tämä lainaus kolahti minuun täysillä jo ensimmäisellä kerralla. Minusta tuntuu, että tarinani ovat jo olemassa jossakin, kenties muusani hameenhelmoissa piilossa, ja löydän ne pala palalta ihmetellen aina uuden jumin auetessa, kuinka en nähnyt ratkaisua aiemmin.

-mariidah

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Lista täytesanoista

Kustannussopimus!

Miten lähetät käsikirjoituksen kustantamoihin?