Miten tehdä kirjoittamisesta hauskaa?

 Kirjoittaminen voi olla ihanaa. Maagista. Pakottavaa. Inspiroivaa. Hekumallista.

Ja se voi olla ihan paskaa.

Veikkaan, että lähes kaikki kirjoittajat ja siitä haaveilevat tietävät, että oman kirjan kirjoittaminen voi olla yksi suurimmista unelmista, sitä voi oikein janota, mutta koko ajan olosuhteet tulevat tielle, ei ole aikaa, ja vain haaveilee, että olisi koko päivä omistettavaksi sille. Ja sitten kun se päivä tulee, ei saa mitään aikaan. Sitä vain notkuu kirjoitusryhmissä, juttelee kirjoittamisesta, lukee kirjoitusvinkkejä, suunnittelee, lukee muiden postauksia ja onnistumisia, mutta itse ei kirjoita sanaakaan. Tai kirjoittaa muutaman ja nekin ovat työn ja tuskan takana. Kaiken lisäksi ne ovat ihan surkeita. Sitten tekisi mieluummin mitä tahansa muuta kuin kirjoittaisi.

Miksi kirjoittaminen on niin vaikeaa?

No, siihen on monia syitä, varmaan yhtä monta kuin on kirjoittajiakin. Joillekin kirjan kirjoittaminen on vain kaukainen haave, sitten kun -ajatus, samaan tapaan kuin kesäkunto ja varaston siivous. Mutta jos olet päättänyt, että nyt on sitten kun, niin miten siitä itse kirjoittamisesta voisi tehdä hauskempaa? 

Photo by Scott Webb on Unsplash

Miten tehdä kirjoittamisesta hauskaa?

1. Tavoitteet

Aseta itsellesi pieniä - huom! pieniä - tavoitteita. Ne voivat olla esim. sanamääriä, aikatavoitteita, konkreettisia tekoja (hahmojen nimien keksiminen, taikuusjärjestelmän suunnittelu, taustatyökirjan lukeminen), epämääräisempiä (hauskan pitäminen, ideoiden pohtiminen aina suihkussa) ja ne voivat olla joko päivätavoitteita tai pidemmän aikavälin. Jaa homma pieniin palasiin, ja jos tykkäät sellaisesta, kirjoita ne puhelimeen tai kalenteriin to-do-listaksi, josta saat ruksata niitä. Jos tavoitteesi on vain "kirjoitta kirja", se on aika pelottava ja lannistava.

Tai vaihtoehtoisesti: heitä kaikki tavoitteet romukoppaan! Älä edes mieti sellaisia! Kirjoittele vain oman fiiliksesi mukaan.

2. Unelmointi

Jos tavoitteiden pitää olla pieniä, unelmat saavat olla isoja. Kuvittele itsesi Netflixin tai HBO:n kanssa neuvotteluissa. Vastaanottamassa Finlandia-palkintoa. Punaisella matolla. Tapaamassa faneja. Sillä hetkellä, kun kustantamosta soitetaan ja tarjotaan kustannussopimusta. Kun painat viimeisen pisteen paikoilleen. Kun kirjoitat omistuskirjoituksen. Kun ojennat painetun kirjan äidillesi. 

Siinä ei ole mitään pahaa! Unelmat ovat unelmia, eikä tähtiin kurottelu ole väärin. Älä lyttää itseäsi tai unelmiasi, maailma tekee sitä jo ihan tarpeeksi.

3. Palkinnot

Mikä motivoi sinua? Suhteuta palkinnot tavoitteisiin. Muista, ettei niiden tarvitse aina olla jotakin herkkua tai uuden ostamista, tai edes rahanmenoa, vaan palkinto voi olla vaikka lukemiselle omistettu ilta, piknik puistossa, leffailta puolison kanssa, itsetehty kasvonaamio, saunahetki kynttilöiden kanssa, päiväunet.

4. Nopeasti kirjoittaminen

Joskus kirjoittamisesta tekee ikävää se, että sinulla on surkea olo aikaansaannoksistasi. Sisäinen kriitikkosi on liian ankara. Nopeasti kirjoittaminen voi auttaa tähän! Älä pysähdy katsomaan tai lukemaan kirjoittamaasi, älä edes seuraavalla kirjoitussessiolla, vaan paina eteenpäin. Yritä upota tarinaan, niin kuin lukiessakin (eihän silloinkaan palata lukemaan edellistä kappaletta uudelleen, vaan mennään koko ajan eteenpäin). Kokeile kirjoittaa niin nopeasti kuin mahdollista. Ajoita vaikka kellosta vartti, laita sanamäärä ylös ja toista sama. Kilpaile itsesi kanssa. Älä lainkaan mieti, mitä tuli tehtyä, tee vain. 

Tai älä kokeile tätä pääprojektin kanssa, vaan kirjoita aamusivuja, tajunnanvirtaa, kirjoitusharjoituksia ja opettele näin vaimentamaan sisäinen kriitikkosi. Lue lisää nopeasti kirjoittamisen hyvistä puolista.

Jos haluat, voit kokeilla erilaisia sovelluksia, jotka pakottavat kirjoittamaan nopeasti, tai muuten kaikki teksti deletoituu. Esim. tässä on netissä toimiva sivu, jossa voit kirjoittaa joko promptin kanssa tai ilman: The Most Dangerous Writing App (squibler.io).

5. Sulje ovi

Tämä liittyy edelliseen. Sanoisinkin, että isoin tekijä mukavaan kirjoitussessioon on juuri sen sisäisen kriitikon hiljentäminen. Mietitkö liikaa, mitä joku sanoisi kirjastasi? Pohditko, miltä joku pätkä kuulostaisi ulkopuoliselle? Ymmärtäisikö lukija kaikkea, tavoittaisiko hän tunteen, jonka yrität välittää? 

Tee kaikkesi, että lopettaisin tuollaiset pohdinnat. Se on helpommin sanottu kuin tehty tietenkin. "Sulje ovi", kirjoita vain itsellesi, omaksi iloksesi. Älä pohdi muita asioita, älä edes unelmoi, jos se lisää tällaisia paineita. Yritä suhtautua jokaiseen tekstiin lähtökohtaisesti harjoituksena, älä jonain tavoitteellisena pyrkimyksenä, yritä vain kirjoittaa ja katso sitten myöhemmin, mihin se johtaa.

6. Älä editoi

...kirjoittaessa! Älä lue aiemmin kirjoittamaasi, älä mene muokkaamaan, vaikka päättäisitkin muuttaa jotakin käännettä, kirjoita se vain ylös vaikka punaisella siihen kohtaan ja jatka sitten eteenpäin. Vaihda vaikka tekstin väri valkoiseksi valkoisella taustalla, jos oman tekstisi näkeminen alkaa ahdistaa. Yritä kaikin keinoin vapautua sisäisestä kriitikosta.

7. Kirjoitusympäristö ja -tavat

Kokeile erilaisia kirjoitusympäristöjä ja -tapoja. Vaihtele niitä. Laita musiikkia, kirjoita eri huoneessa, eri asennossa, vaikka sängyssä maaten, jos et muuten jaksaisi aloittaa. Ota kirjoitushetkeen jotakin herkkua tai juomista, vaikka teekannullinen. Pukeudu oikein taiteellisesti tai juhlapukuun tai vaikka joksikin hahmoistasi. Ota kuvia ja halutessasi postaa kirjoitushetkestäsi someen. Mene ulos kirjoittamaan. Mene kahvilaan, kirjastoon, rautatieaseman aulaan, osta bussilippu ja ajele ympäri kaupunkia (jos et kärsi matkapahoinvoinnista), mene kirjoitusretriitille mökille, toiselle paikkakunnalle, hotelliin tai vaikka ulkomaille, jos sinulla on varaa. Ota vihko ja kynä ja lähde vaellukselle, jossa kirjoitat kallioilla istuen ja riippumatossa makoillen. Kirjoita kirjoituskoneella. Kirjoita eri väreillä, eri fonteilla. Sanele tekstisi samalla, kun kävelet luonnossa. Kirjoita aamulla, kirjoita yöllä, kirjoita hiprakassa. Kirjoita eri ohjelmilla, kokeile esim. Wordia, Docsia, Scriveneria, Campfirea, mitä tahansa.

8. Kirjoituskaverit

Etsi kirjoituskavereita, joiden kanssa kirjoittaa yhdessä etänä tai livenä. Pitäkää kirjoitusspurtteja (sopikaa aika, esim. puoli tuntia, jonka kirjoitatte, jonka aikana ei saa katsoa kännykkää tai tehdä muuta, ja palatkaa sitten raportoimaan kuinka sujui), kirjoitusmaratoneja ja -haasteita. Puhukaa kirjoittamisesta, lukekaa toistenne tekstejä ja antakaa ja ottakaa vastaan palautetta (silloin kun sen aika on).

Voitte kokeilla myös tarinan kirjoittamista yhdessä, joko ihan tosissaan tai vaikka kirjoitusketjuna, jatkotarinana, jonka tehtävä on olla vain hulluttelua!

9. Kirjoituskurssit yms.

Kirjoittamisesta oppiminen on ainakin minusta todella hauskaa ja mielenkiintoista! Ja kursseilta voi löytyä myös niitä kavereita. Joskus myös se, että joku "antaa luvan" kirjoittaa, ja kun näkee, että muut ihan oikeasti tekevät sitä, auttaa saamaan harrastuksen vauhtiin tai alkuun. Joskus kurssit voivat olla myös kunnon leirikokemuksia, joihin mennään retriittimäisesti majoittumaan yhdessä (tällaisenhan voi myös järkätä yhdessä kirjoituskavereiden kanssa!).

Jos tykkäät tehdä itsenäisemmin, voit esim. katsoa opetusvideoita vaikka Youtubesta tai Masterclassista, lukea kirjoitusvinkkejä netistä, Pinterestistä, kirjoista, kuunnella podcasteja yms.

10.  Some

Tämä on erityisen ristiriitainen neuvo, mutta some voi tehdä kirjoittamisesta hauskempaa. Ensinnäkin sieltä voi oppia lisää kirjoittamisesta. Toiseksi, sieltä voi löytää kirjoituskavereita. Kolmanneksi sinne voi jakaa omaa kirjoittamistaan, mikä voi motivoida. Se voi kuitenkin lisätä myös paineita huomattavasti, joten mieti, mikä toimii sinulle.

11. Suunnittelu

Tämä on ehkä itselle tärkein vinkki, mutta joillekin tämä on taas se, mikä tappaa hauskuuden kirjoittamisesta. Joka tapauksessa suosittelen kokeilemaan suunnittelemista, jos et ole ikinä (tai hetkeen) kokeillut. Itse en nauti yhtään eksyksissä olosta, vaan se, että tiedän välietapit ja pisteen, johon olen menossa, helpottaa huomattavasti kirjoittamiseen liittyvää ahdistusta. Tsekkaa Kirjoitusvinkit-yhteenvedosta vinkkini suunnitteluvaiheeseen.

12. Inspiroidu

Inspiroidu tarinastasi! Tee sille soundtrack, suunnittele kannet, kerää tunnelmakuvia Pinterestistä, etsi inspiraatiokuvat hahmoille, tee kirjatraileri.

13. Kirjoitusharjoitukset

Etsi prompteja ja sormiharjoituksia tai kirjoita jotakin pääprojektiisi liittyvää, jota et kuitenkaan aio sisällyttää tarinaan (esim. luku toisen hahmon näkökulmasta, jonkun menneisyyteen liittyviä tapahtumia, tyylikokeilut). Pidä hauskaa, äläkä edes yritä saada aikaan mitään "hyvää".

Postauksen lopussa linkkejä erilaisiin kirjoitusharjoituksiin, -prompteihin ja generaattoreihin.

14. Kirjoita siitä, mistä pidät

Tämä on mielestäni yksi tärkeimmistä neuvoista. Älä kirjoita jotakin genreä tai kirjallisuudenlajia tai edes tietynlaista hahmoa tai juonenkäännettä, vain koska sinusta tuntuu jostakin kumman syystä, että sinun pitäisi. Vaikka joku muu neuvoisi tekemään niin. Vaikka se olisi paljon trendikkäämpää, paremmin myyvää, hyväksyttävämpää.

Kirjoita sitä, mitä haluat. Ole uskollinen itsellesi.

15. Kokeile uutta

Ja sitten seuraavaksi sanonkin päinvastaista. Mutta en tarkoita, että sinun pitäisi alkaa nyt kirjoittamaan romaania jostakin ihan uudesta genrestä. Tarkoitan, että kokeile huviksesi jotakin uutta, esim. proosarunoja, novelleja, kolumnia, raapaletta, genreä. Tai kokeile ihan uudenlaista tyyliä, kokeile kirjoittaa vaikka fragmentaarisesti tai kopioi lempikirjailijasi tyyliä muutaman sivun verran.

Joskus syy kirjoittamisen vaikeuteen voi olla myös nykyisessä projektissasi. Eikö se enää innosta? Jos olet jo tehnyt kaikkesi sen eteen, että innostuisit tarinastasi uudelleen, niin entä jos vaan suosiolla kokeilisit jotakin toista ideaa? Tai muuta nykyisen tarinan suuntaa. Heitä sinne jokin aivan odottamaton käänne ja katso, mitä tapahtuu. Aina voi palata takaisin.

16. Kirjoita joka päivä

Tai ainakin kokeile sitä! En oikeasti ole sitä mieltä, että tämä sopii kaikille, mutta itse olen huomannut, että vähintäänkin se, että tasaisin väliajoin kirjoittaminen on jollakin tavalla mielessä, inspiroi minua ja saa kirjoittamishalun yltymään. Harrastukseni alussa tämä tarkoitti viikoittaista kirjoituspiiriä, jossa vain juttelimme kirjoittamisesta ja tarinoista, tai sitten kurssia, jossa tuli tasaisesti tehtyä kirjoitusharjoituksia ja opiskeltua. Sitten se lisääntyi kirjoittamisen opiskeluksi itse artikkeleiden ja videoiden avulla, eli aamuisin uutisotsikoiden selaamisen sijaan selasin Pinterestin kirjoitusvinkkejä (ja kokosin muuten samalla itselleni massiivisen vinkkitaulun). Näin kirjoittaminen ei päässyt unohtumaan arjen kiireiden keskelle. 

Jos sinun on mahdollista kirjoittaa joka päivä, tarina usein pysyy paremmin mielessä ja etenee myös nopeammin, edes pieni pala kerrallaan. Kynnys aloittaa on paljon pienempi.

17. Muista kirjoittamisen kitka

Kirjoittamiseen liittyy mielestäni erityisen vahvana aloittamisen vaikeus. Kun sinulla vihdoin olisi se hetki kirjoittaa, mutta se ei sitten yhtään huvittaisikaan, tai jotenkin tuntuu vain mahdottomalta aloittaa, muistuta itseäsi, ettei kyseessä oikeasti ole mikään kirjoitusblokki tai tarinan ongelma, vaan mitä todennäköisimmin vain ihan tavallinen kirjoittamisen kitka. Me kaikki kärsimme siitä! 

Sitä voi yrittää helpottaa esim. kirjoittamalla ensin tajunnanvirtaa, tai lukemalla edellisen päivän tekstiä tai jättämällä vaikka aina lauseen kesken, lopettamalla kohtaan, josta tietää kuinka jatkaa, tai luonnostelemalla ensin ranskalaisin viivoin tai kohtauskortin avulla, mitä aikoo tehdä. Mutta loppujen lopuksi sinun täytyy vain aloittaa. 

Hoe itsellesi, että tämä on vain kitkaa, nyt kirjoitan hetken ja se häviää. Keksi jokin pieni kuva, mistä lähteä liikkeelle. Älä mieti tulevaa kohtausta tai lukua, vaan tartu yksityiskohtaan ja anna sen vetää itsesi tarinaan. Millainen sää on? Mitä päähenkilö tuntee ja miksi? Miltä miljöössä tuoksuu? Tai hyppää suoraan pihviin. Mikä kohtauksessa on jännittävintä? Voitko aloittaa suoraan siitä? Vai mitä pitäisi tapahtua ensin, että päästäisiin siihen? Muista, ettei sinun tarvitse kirjoittaa kronologisesti. Voit myös ensin esim. kirjoittaa pelkän dialogin ja täyttää lopun sitten. Tai jos tykkäät kirjoittaa kuvailuja, aloita oikein polveilevalla miljöökuvauksella. Älä stressaa, editoi myöhemmin!

18. Älä yritä olla omaperäinen

Minusta tuntuu, että etenkin harrastustaan aloittelevat kirjoittajat stressaavat tästä. Pitäisi keksiä omaperäinen, uusi idea, joka räjäyttää pankin. Pitäisi olla omaperäistä, kaunista kieltä, uudistaa rakennetta, hahmoja, välttää kliseitä ja trooppeja ja stereotypioita. Toki kaikki tämä on hyvästä, mutta ei pakollista (paitsi viimeistään editoidessa suosittelen kiinnittämään huomiota, ettei jätä tarinaan mitään haitallisia stereotypioita esim. vähemmistöistä). Etenkin sen idean osalta unohda tällainen ajattelu! Niin klisee kuin tämä lause onkin, se on totta: Kaikki tarinat on jo kerrottu. Mutta sinä et ole kertonut niitä. Juuri se sinun tapasi kertoa tarinasi tekee siitä uniikin.

Ja etenkin troopit ja rakenteet ovat olemassa syystä. Se, että noudattaa kolmen näytöksen rakennetta tai sankarin matkaa tai kirjoittaa enemies to lovers -trooppia, ei ole virhe.

19. Havainnoi

Tutki maailmaa. Huomaa asioita. Lue. Pohdi asioita eri näkökulmista. Tutustu erilaisiin elämäntapoihin, erilaisiin elämäntarinoihin. Tutustu ihmisiin. Haasta itsesi ja näkemyksesi. Pysähdy ja kuuntele, tunne, näe. Tylsisty. Elä elämääsi, koe elämää. Kysy miksi, yhä uudelleen ja uudelleen. Kysy mitä jos

20. Mieti, mitä haluat sanoa

Mikä on sinulle tärkeää? Mikä on asia, jota haluat huutaa parvekkeeltasi koko maailmalle? Mikä on sinun ajatuksesi, kokemuksesi, tunteesi, jonka haluat välittää? Miten haluat muuttaa tätä maailmaa?

Älä ota tästä asiasta kuitenkaan paineita. Tarinan ensisijainen tarkoitus voi olla pelkkä viihdyttäminen. Itse olen kirjoittanut useammankin tarinan ensin valmiiksi ja miettinyt vasta editoidessa, että mikähän tämän teema muuten on. Yllättävää kyllä, tarinoissa on aina ollut jokin sanoma, jota en ole tietoisesti päättänyt siihen kirjoittaa. Usein sitten pohdinkin tuota tarkemmin ja ajatuksiani siihen sekä yritän laajentaa myös omaa näkökulmaani asiaan. Lopuksi yritän kirkastaa teeman ja sanoman itse tarinaan. 

Jotkut taas lähtevät juuri teemasta ja sanomasta liikkeelle ja kokoavat tarinan siihen päälle.

21. Kirjoita siitä, minkä tunnet

Hyödynnä omia kokemuksiasi ja tunteitasi. Olet kokenut asioita, jotka jollekulle ovat aivan uusia ja mielenkiintoisia ja jollekulle toiselle taas hyvin samaistuttavia. Se ei tarkoita, että sinun pitäisi kirjoittaa päähenkilöstä, joka elää sellaista elämää kuin sinä. Vaan jos huomaat paikan, hetken tarinassasi, joka resonoi jonkin sisäisen kokemuksesi kanssa, pysähdy ja mieti, millaista se oli. Miten voisit välittää tuon kokemuksen aiheuttaman tunteen paperille? 

Itse esimerkiksi kirjoitin jokin aika sitten novellin, jossa kertojana oli Kuolema. Kesken kirjoittamisen tajusin, että hän on hyvin kyllästynyt työhönsä ja näin paljon yhtymäkohtia omaan kokemukseeni työuupumisesta ja työstä yleisesti. Vaikka tähän aiheeseen sukeltaminen ei todellakaan ollut suunnitelmissani, nojauduin siihen enemmän ja uskon, että se paransi novellia. Ainakin yksi koelukija kehui, että teksti tuntui erityisen aidolta.

22. Anna mielikuvituksesi lentää

Kirjoittamisessa parasta on se, että voit olla kuka tahansa, missä tahansa, milloin tahansa. Voit elää tuhansia elämiä, tutkia tuhansia maailmoja. Sinun ei tarvitse edes olla ihminen. Voit olla avaruusolento, haltia, simpukka, metsä, maapallo tai vaikka aika. Voit olla jumala, joka vetelee naruista, hyppyyttää hahmojaan miten tahtoo. Kokeile jotakin omituista ajatusta tai ideaa vaikka vain lyhyen pätkän verran!

23. Fanifiktio

Kokeile fanifiktion kirjoittamista! Valitse lempikirjasi, tai muu tarina, ja kirjoita hahmoille jokin uusi seikkailu. Tai vaikka tarinaa edeltäneistä tapahtumista. Tai vaikka jonkun toisen hahmon näkökulmasta sama tarina. Fanifiktio voi olla melkein mitä tahansa, ja se opettaa myös paljon kirjoittamisesta! Onpa sitä myös nähty useita erittäin menestyneitä kirjoja ja elokuvia, jotka alun perin olivat fanifiktiota, vaikka en kyllä suosittele lähtökohtaisesti tähän reittiin pyrkimään.

Nämä vinkit eivät siis missään nimessä toimi kaikille! Pohdi, mikä voisi olla sinun juttusi, kokeile erilaisia keinoja. Pohdi myös, mistä johtuu, että kirjoittaminen tuntuu niin vaikealta. Oliko se ennen hauskempaa? Mikä muuttui? Mitä pelkäät? Mitä haluat? 

-mariidah

Pääasiassa nämä olivat omia ajatuksiani ja vinkkejäni, mutta vilkuilin lopuksi hieman myös lähteitä, eli lisää luettavaa aiheesta:

10 Simple Ways to Make Writing Fun | by Jake Wilder | Mission.org | Medium

How I made writing fun again (elizabethtai.com)

Seven ways to actually have fun writing | Surviving the Novel

3 Ways to Make Your Fiction Writing Fun (createastoryyoulove.com)

Kuinka aloitat kirjoittamisen (sanamieli.fi)

Kirjoitusharjoituksia ja -prompteja:

Kirjoitusharjoituksia - tee nämä 5 ja kirjoita paremmin! - AK Kustannus

Kirjoitusharjoituksia | Mitä kirjoitin tänään (mitakirjoitintanaan.com)

Kirjoitusharjoituksia, osa 1 – Onko kuvittelu hankalaa? Tämän harjoituksen avulla pääset vauhtiin (rapport.fi)

7 Fun Writing Activities for Reluctant Writers (literacyideas.com)

1100+ Creative Writing Prompts To Inspire You Right Now (reedsy.com)

Writing Prompt Generator | 1 153 Fiction Story Ideas (servicescape.com)

Plot Generator with 500+ Short Story Ideas (squibler.io)

Writing Exercises and Prompts

8 Creative Writing Exercises to Strengthen Your Writing - 2022 - MasterClass

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Lista täytesanoista

Kustannussopimus!

Miten lähetät käsikirjoituksen kustantamoihin?