Kirjoitusopasesittely: Luovan kirjoittajan työkirja
20 kirjailijaa, 70 sormiharjoitusta.
Näin lupaa Luovan kirjoittajan työkirja. Esiteltäviä kirjoittajia ovat mm. Virginia Woolf, Franz Kafka, Ernest Hemingway, Gabriel García Márquez, Haruki Murakami, Margaret Atwood ja Stephen King.
Kirja rakentuu niin, että aina aluksi on aukeaman mittainen esittely kirjailijasta ja hänen kirjoittamisestaan. Sitten on 3-4 kirjoitusharjoitusta, jotka jotenkin liittyvät ko. kirjailijan kirjoitusprosessiin, tyyliin, teoksiin, kirjallisiin keinoihin yms. Niille on aina varattu tyhjää tilaa itse kirjaan, niin että pikkuhiljaa kirja täyttyy tehdyistä harjoituksista.
Tuo olikin ehkä ainoa asia, joka itseä häiritsi. Minusta tuntuu jotenkin aina pahalta kirjoittaa kirjaan, vaikka se kuinka olisi tarkoitus. Kaipa koen, että sotkuinen käsialani pilaa jotenkin sen ulkonäön. Tämänhän voi kiertää helposti kirjoittamalla harjoitukset erilliseen vihkoon. Itse kuitenkin pakotin itseni käyttämään kirjaa, sillä se oli helpointa.
Kävinkin useamman kerran kirjan ja kynän kanssa kävelyillä ja pysähdyin tekemään harjoituksia johonkin mukavaan kohtaan. Tein etenkin alkuvuodesta harjoituksia säännöllisesti myös ennen kirjoittamisen aloittamista aamuisin. Se ehkä jonkin verran tosiaan vähensi kirjoittamisen kitkaa, kun sai luovat mehut liikkeelle.
Kun tila oli rajattu, se myös pakotti rajaamaan ilmaisua ja tekstiä, joka kaltaiselleni ylikirjoittajalle on aina hyvä opetus.
Olen joskus ottanut kirjan myös lomamatkalle mukaan, kun olen halunnut pitää kirjoitusrutiinia yllä tai harrastaa kirjoittamista, vaikka olenkin pitänyt lomaa varsinaisesta projektista.
Läheskään kaikkia kirjan harjoituksia en ole vielä tehnyt, mutta joitakin. Osa on tuntunut vähän mekaanisilta, mutta ihan hauskoilta, osaan taas olen uppoutunut ihan kunnolla ja jopa saanut välillä ideoita omiin tarinoihini. Moni on saanut minut ajattelemaan jotakin puolta kirjoittamisessa, etenkin kielen käytössä, jota en ole aiemmin miettinyt.
Muutamia poimittuja harjoituksia:
James Joyce ja Finnegans Wake:
Keksi omia yhdistelmäsanoja. Näitä ovat suomessa esim. juomakset (viinakset + juomat), herkuttava (herkullinen + houkuttava), hylveksiä (hylkiä + halveksia) ja englannissa smog (smoke + fog), brunch (breakfast + lunch).
Tämä oli minusta tosi hauska, sillä keksin näitä arjessakin aina vahingossa, kun kieli menee solmuun. Käyttöön on ainakin jäänyt puolivahingossa hytykkä (itikka + hyttynen) ja utva (utu + usva).
Ernest Hemingway:
Hemingway kuulemma voitti vedon siitä, kuka kirjoittaisi parhaan kuusisanaisen romaanin, kun hän kirjoitti: "Myytävänä: vauvan kengät, ei käytetty kertaakaan."
Kirjoita oma kuusisanainen tarinasi. Taustalla olevien tapahtumien tulisi heijastua siihen, ehkä myöskin tulevaisuuden. "Vauvan kengästä" pystyy lukemaan menneisyyden, ehkä lapsen kuoleman. Siitä näkee myös nykyhetken: kenkien myymisen joko taloudellisten vaikeuksien tai luopumisen tähden.
Georges Perec:
Käytä piin likiarvoa ja kirjoita virke, jonka sanoissa on kunkin numeron osoittama määrä kirjaimia. Ykköset voit korvata haluamallasi luvulla, mutta haasta silti itsesi: voisiko ykkösen tilalla olla aina esimerkiksi 13-kirjaiminen sana?
3,14159265358 (jne)
Kirjassa on pidempiäkin harjoituksia, sekä esim. sivuja, joihin käsketään kerätä ideoita tai mielenkiintoisia sanoja, kun niitä kuulee.
Kirjailijoiden esittelyt ovat mielenkiintoista luettavaa, ja sopivan pituisia. Moni herättää halun tutustua tarkemmin ko. kirjailijan tuotantoon, ja onkin myönnettävä, että hävettävän moni on minulle vieras. Jos haluaa laajentaa omaa kirjallista kenttäänsä, voisi olla hyvä tapa eka tutustua tämän kirjan avulla kirjailijaan, sitten lukea jokin hänen teoksensa ja tehdä harjoitukset!
Täytyy vielä mainita, että tykkään kirjan tuntumasta. Se on pehmeäkantinen, mutta tukeva, sivut ovat laadukkaita ja paksuja ja mukana on myös kirjanmerkki, sekä kuminauha, joka pitää kirjan kiinni niin, että esim. kynä pysyy napakasti välissä laukussa.
Itsellä tämä kirja on ollut jo monta vuotta, mutta loppujen lopuksi olen tehnyt harjoituksia aika vähän. Ehkä sen takia, että minulla on aina jokin oma projekti meneillään ja tykkään silloin keskittyä vain siihen, enkä erityisesti ole lyhyiden kirjoitusharjoitusten perään. Jotkut harjoitukset olen kuitenkin tehnyt juurikin oman tarinani näkökulmasta, eli kuvailin esim. jotakuta hahmoistani.
Mutta jos tykkäät tehdä kirjoitusharjoituksia, niin ehdottomasti suosittelen tätä kirjaa! Sama, jos kirjoittelet hyvin satunnaisesti. Yhden harjoituksen tekeminen voi olla hyvä tapa herätellä ne kirjoitusalueet aivoista, matala kynnys aloittamiseen.
Kenelle: Kirjoitusharjoituksista pitävälle, klassikkokirjailijoista kiinnostuneille.
Mistä pidin erityisesti: Joistakin hullunkurisista harjoituksista, joissa leikiteltiin kielellä.
Huomioi: Jos et halua sotkea kirjaa, varaa erillinen vihko harjoitusten tekemiseen.
-mariidah
Kommentit
Lähetä kommentti