10 joululahjaideaa kirjoittajalle

Osa on varmaan hankkinut lahjansa fiksusti ajoissa jo ennen joulukuuta, mutta minä en ole sellainen ihminen. Niinpä tämä postauskin on jäänyt vähän myöhäiseksi. Vähän noloa, kun olen kerännyt siihen ideoita jo keväästä lähtien!

Eli jos tunnet kirjoittajan tai olet itse sellainen ja haluat toivoa joulupukilta jotain kivaa, tässä muutama idea lahjaksi!

Photo by Jason Leung on Unsplash

Mitä antaa lahjaksi kirjoittamista harrastavalle?

1. Kirjoja

Ilmiselvä aloitus. Ei kirjoittamista ilman lukemista! Voit esimerkiksi kysyä, mitä genreä kirjoittaja kirjoittaa, ja ostaa joitakin uutuuksia tai klassikkoja siltä osastolta kaupassa. Jos kuitenkin mietityttää, että osaako valita oikein, niin entäs sitten...

2. Lahjakortti kirjakauppaan

Saa kirjoittajan kuin kirjoittajan hihkumaan ilosta. Muista, että monella kirjakaupalla on nykyään mahdollisuus tilata netistä, joten valinnanvaraa liikkeidenkin suhteen on!

3. Muistikirja

Monet kirjoittajat rakastavat myös muistikirjoja tai -vihkoja. Itse ainakin kulutan näitä tasaiseen tahtiin ja himoitsen etenkin upeilla kansilla varustettuja yksilöitä. Tosin voi olla, että nämä ovat vähän liiankin ihania, kun niitä on alkanut kasaantumaan...

4. Lahjakortti kirjoitusohjelmaan

Tai tilauksen maksaminen toisen puolesta. Esimerkkejä ohjelmista ovat Scrivener (kirjoittamistyökalu) tai Campfire (suunnittelutyökalu) tai ihan vain Microsoft Word, jos kirjoittajalta ei jo löydy lisenssiä. Näissä on tosin se ongelma, että eri kirjoittajilla on erilaiset prosessit, eivätkä kaikki ohjelmat sovi kaikille. Ja oikeastaan kaikki ovat englanniksi, joten kielitaitoa pitää olla.

5. Kirjoitusopas

Itse rakastan lukea ja opiskella kirjoittamisesta! Siitä onkin kirjoitettu paljon, niin suomeksi kuin muilla kielillä. Itsekin olen pari opasta esitellyt täällä blogin puolella, kuten Stephen Kingin Kirjoittamisesta ja Anneli Kanton Kirjoittamassa. Oppaita löytyy niin yleisesti kirjoittamisesta, kirjailijuudesta kuin kirjan kustantamisesta että yksityiskohtaisimmista aiheista kuten tietyistä genreistä, hahmoista tai maailmanrakennuksesta. Jos tuntemasi kirjoittaja on kiinnostunut spefistä (fantasia, scifi, kauhu yms.) voisin suositella ainakin Osuuskumman Kummaa kirjoitusopasta!

6. Masterclass-lahjakortti

Joulun alla Masterclassilla on yleensä tarjous, että saat kaksi tilausta yhden hinnalla, eli tässä voit antaa samalla lahjan itsellesi! Palvelusta löytyy paljon opetusta kirjoittamisesta tunnetuilta kirjailijoilta kuten Neil Gaimanilta, Dan Brownilta ja N. K. Jemisinilta, mutta myös oppitunteja vaikka mistä muusta, kuten kokkailusta, valokuvaamisesta, musiikista, johtamisesta, sisustamisesta, bisneksestä jne. Tässä oma postaukseni Masterclassista.

7. Kirjoituskurssi tai arvostelupalvelu

En oikein löytänyt mahdollisuutta ostaa lahjakorttia näihin, mutta ehkä sellaisiakin on. Kirjoituskursseja löytyy halvalla esim. kansalaisopistojen kautta, mutta sitten on myös paljon sellaisia, jotka maksavat melkoisesti. Moni haaveileekin kirjoituskoulutuksesta, mutta ei kehtaa sijoittaa siihen. Ehkä sinä voisit auttaa aloittelevaa (tai kokenutta) kirjoittajaa? Tsekatkaa yhdessä esimerkiksi Kirjan talon kurssit

Arvostelupalvelut taas ovat sellaisia, joihin voi lähettää jo valmista tekstiä arvosteltavaksi. Palautteen myötä voi sitten työstää tekstiä paremmaksi esimerkiksi kustantamoihin lähettämistä varten. Oikeastaan kaikki arvostelupalvelut ovat aika tyyriitä, joten läheskään kaikilla ei ole niihin varaa. Jos päädyt tähän, kannattaa pohtia kirjoittajan kanssa yhdessä, mikä palvelu sopisi hänelle parhaiten. Esimerkiksi spefiä (fantasiaa, scifiä yms.) kirjoittavat eivät aina tule kohdatuksi "yleisissä" arvostelupalveluissa kovin hyvin. Olisi parasta, että arvostelijalla on kokemusta kirjoittajan genrestä. Arvostelupalveluita löytyy mm. Nuoren voiman liitolta, Kriittiseltä korkeakoululta ja Osuuskummalta (kokemusta etenkin siitä spefistä!). Tsekkaa myös Tähtiteksti, josta löytyy sekä arvostelupalvelu, ohjauskeskusteluja että esimerkiksi kurssi siitä, kuinka etsitään kustantaja ja mitä kaikkea kustantamiseen liittyy. Myös sanataidekursseja voi etsiä.

8. Kirjoitusretriitti

Jos oikein haluat hemmotella kirjoittajaa, järjestä hänelle kirjoitusretriitti, esimerkiksi viikonloppu mökillä tai hotellissa! Koska ideana on keskittyä kirjoittamiseen, tämän ei pakosti tarvitse olla mitään fancya, vain mahdollisuus heittää kaikki muut velvoitteet hetkeksi nurkkaan riittää. Ehkäpä tämän voisi toteuttaa ihan kotioloissakin, jos siellä on normaalisti hektistä. Jo yksi vapaailta arjesta voi olla ihanaa luksusta! Mutta muista, älä aseta kirjoittajalle paineita, äläkä kysele jälkikäteen sanamääriä - hän kertoo, jos haluaa.

9. Kirjallisuusteemaiset esineet

Kuten kirjanmerkit, kynät, mukit, korut, vanhasta kirjasta tehty laukku, kirjan muotoinen lamppu... Näitä riittää, varsinkin ulkomaalaisissa nettikaupoissa.

10. Kysymys

Joskus paras lahja, mitä voit antaa kirjoittajalle (mihin vuodenaikaan tahansa) on kysyä hänen kirjoittamisestaan. Tämä on toki usein vähän hankalaa, sillä joskus on hetkiä, jolloin ei yksinkertaisesti halua tai voi jakaa tietoja sen hetkisestä tilanteesta. Itse kuitenkin toivoisin, että minulta kysyttäisiin aiheesta useammin, sillä se on tällä hetkellä elämässäni tärkeintä ja muutenkin lempiaiheeni puhua. En kuitenkaan aina viitsi itse tehdä aloitetta, sillä en tiedä, kiinnostaako ketään kuunnella. Kirjoitusprojektini ovat kuin lapsia minulle ja joskus harmittaa, kuinka harvaa kiinnostaa tietää edes niiden genrejä tai aiheita.

Etenkin, jos kirjoittaja itse mainitsee kirjoittamisensa, on todennäköisesti hyvä hetki kysyä siitä lisää ja katsoa, miten hän reagoi: kiusaantuneesti ja vältellen vai innostuneesti. Sen sijaan, että kysyisit miten kirjoittaminen sujuu tai oletko saanut paljon kirjoitettua, voit kysyä vaikka että mistä hän pitää eniten kirjoittamisessa tai sen hetkisessä projektissaan. Älä kysy, milloin kirja julkaistaan tai onko hänellä kustannussopimusta tai montako sanaa hän on kirjoittanut tällä viikolla. 

Voit myös sanoa, että kiinnostaisi kuulla lisää sinun kirjoittamisestasi, haluatko kertoa. Jos et itse kirjoita tai aio aloittaa sitä, älä ala selittämään, kuinka saat aina hyviä kirjaideoita bestsellereihin, jotka kyllä kirjoittaisit, kun vaan olisi aikaa kaikelta muulta. Älä myöskään moralisoi kirjoittajaa, että hänen pitäisi tehdä ajallaan jotain hyödyllisempää, koska tuskin hänestä ikinä tulee seuraavaa Remestä (usko pois, näihin on törmätty!). Kirjoittaminen on harrastus siinä missä muutkin eivätkä kaikki pyri julkaisemaan kirjoituksiaan. Menestystä ei myöskään tarvitse mitata soppareilla tai myytyjen kirjojen määrällä. Kokonaisen kirjan kirjoittaminen on iso urakka ja hieno saavutus!


Mitä muita ideoita tulee mieleen? Toivotko sinä jotakin kirjoittamiseen liittyvää tänä vuonna lahjaksi?

Muuten, minulta saa aina kysyä, että kuinka kirjoittaminen sujuu. Vaikka se sujuisi huonosti niin en loukkaannu siitä, vaan ilahdun, että jotakuta kiinnostaa. Tiedän kuitenkin, että joillekin tuo voi olla triggeröivä kysymys.

-mariidah

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Lista täytesanoista

Kustannussopimus!

Miten lähetät käsikirjoituksen kustantamoihin?