Kuinka näyttää hahmon muutos

 Hahmokaaret ovat tärkeä osa kirjoittamista ja tarinoita. Niistä olenkin jo aiemmin puhunut täällä blogissa, mutta mitäs sitten, kun olet suunnitellut hienon muutoksen ja henkisen kasvun tai mahdollisesti eeppisestä pahikseksi muuttumistarinan? Kuinka voit näyttää tuon muutoksen konkreettisesti tekstissäsi, ilman että joudut kertomaan lukijalle, että kyllä tämä tyyppi nyt vaan on muuttunut?


Ideoita kuinka näyttää hahmon muutos

1. Peilikohtaus

Suunnittele alkupuolelle ja loppupuolelle kaksi (tai useampi) toisiaan peilaavaa kohtausta. Niiden ei tarvitse olla tismalleen samanlaiset, mutta tilanteen tai siinä esitettävän moraalisen kysymyksen pitäisi olla melko sama. Ensimmäisessä kohtauksessa hahmo käyttäytyy tietyllä tapaa, toisessa toisella tapaa. Hän on oppinut jotakin, kasvanut henkisesti - tai päinvastoin luisunut huonommaksi, jos kyseessä on negatiivinen kaari. Usein paras on, jos hahmo toimii kohtauksessa aktiivisesti, mutta kyse voi olla myös reaktiosta johonkin asiaan.

2. Takaumat

Takaumilla voi näyttää, millainen hahmo oli aiemmin ja tuoda sitä kautta kontrastia tarinaan. Toimii etenkin jos muutos on tapahtunut/alkanut jo ennen varsinaista tarinaa. Näiden kanssa kannattaa kuitenkin olla varovainen. Takaumat voivat helposti tappaa tarinan jännitteen, usein on parempi näyttää, kun jokin tapahtuu, ei muistella sitä.

3. Muut hahmot

Muiden hahmojesi avulla voit myös näyttää muutoksen. Yksi tapa on tietenkin laittaa heidät huomauttamaan tai puhumaan siitä, mutta se on enemmän kertomisen puolella. Jos haluat suosia näyttämistä, näytä, miten he kohtelevat hahmoasi nyt eri tavalla kuin aiemmin. Hahmo ei muutu tyhjiössä, vaan muutos vaikuttaa hänen suhteisiinsa muihin ja heidän suhtautumiseensa häneen.

4. Vastakohtahahmot

Vastakohtahahmot (eng. foils) peilaavat hahmosi ominaisuuksia, mutta myös korostavat niitä. Vastakohtahahmon kaari saattaa heijastella hahmosi kaarta tai kulkea päinvastaiseen suuntaan. Voit lukea lisää vastakohtahahmoista tästä postauksestani.

5. Seuraukset

Hahmosi muutokset myötä hän muuttaa myös maailmaa ja tietenkin tarinasi juonta. Yksinkertainen esimerkki on, että jos hän aiemmin epäonnistui tilanteissa joissa vaadittiin malttia, ja tarinan aikana hän on oppinut kärsivällisemmäksi, loppupuolella hän voi hyötyä tästä uudesta ominaisuudestaan. Etenkin tarinasi huipentuma on oivallinen kohta hyödyntää hahmosi muutosta - siitähän tarinoissa usein pohjimmiltaan on kyse. Eli miten hahmo voittaa vaikeutensa/antagonistinsa niillä taidoilla, jotka hän on oppinut tarinan aikana.

6. Takaiskut

Hahmokaaren ei tarvitse kulkea lineaarisesti eteenpäin. Se, että hahmosi joutuu näkemään vaivaa muuttuakseen ja epäonnistuu siinä välillä, lisää jännitettä tarinaan. Voit siis lisätä tarinaasi kohtauksia, joissa hahmosi lipsahtaakin takaisin vanhoihin tapoihinsa. Nämä takaiskut kuitenkin voivat erota tarinan alusta sillä, että nyt hahmosi reagoi niihin eri tavalla. Ehkä hän ei aiemmin tuntenut lainkaan syyllisyyttä teoistaan, mutta nyt, kun hän tietää, mikä olisi parempi tapa toimia, hän katuu virheitään, vaikkei vielä olekaan täysin oppinut läksyään.

7. Muutoksen hinta

Muutos harvoin tapahtuu helposti. Mitä muutos maksaa hahmollesi? Mistä hän joutuu luopumaan? Miksi muutos on hänelle niin vaikeaa? Miksi hän haluaa tarrautua entiseen minäänsä? Esimerkkejä muutoksen hinnasta voi olla vaikka se, että joutuu jättämään entisen elämänsä tai kotinsa taakseen tai vaihtoehtoisesti seikkailumaailman, johon tarina kuljetti (esim. porttifantasioissa). Joskus hahmo joutuu päästämään irti jostakusta hänelle tärkeästä ihmisestä tai esineestä. Aika monissa tarinoissa kyseessä on unelma eli hahmon juonitavoite. Hän saattaa esimerkiksi tavoitella ylennystä keinolla millä hyvänsä, mutta tajuaa tarinan aikana muiden asioiden olevan tärkeämpiä. Kun tarinan loppupuolelle hänelle tarjotaan tuota ylennystä sillä ehdolla, että hän muuttaisi toiseen kaupunkiin ja jättäisi uudet ystävänsä taakseen, eli palaisi vanhoihin, yksinäisiin tapoihinsa, hän päätyy torjumaan tarjouksen. 

Toivottavasti tästä oli apua!

-mariidah

Lähteet:

How do you Write Character Growth? 7 Tips | Now Novel

@writingshade Instagramissa

Character Development: 9 Steps to Creating Amazing Characters (jerryjenkins.com)

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kustannussopimus!

Lista täytesanoista

Miten lähetät käsikirjoituksen kustantamoihin?