Haastattelupostaus: Taiteen opiskelu Italiassa

 Tämä on blogin ensimmäinen haastattelupostaus, eli olen laatinut itse kysymykset (ja pyytänyt lisää Instagramista) ja kirjoittanut haastateltavat vastaukset ylös (hieman sujuvoittaen). Aiheena on taiteen (erityisesti öljyvärimaalauksen) opiskelu Italiassa ja haastateltavana puolisoni J.


J ja ensimmäinen maalattava värikipsi (tässä mustavalkovaiheessa tosin) 

Taidemaalauksen opiskelu Firenzessä

Missä koulussa opiskelet?

Angel Academy of Art:ssa Firenzessä Italiassa

Mitä siellä opetetaan?

Klassista lähestymistapaa piirtämiseen ja maalaamiseen, tavoitteena realismi, mutta ei fotorealismi. Koulutuksen tavoitteena on oppia maalaamaan, joten myös piirtämisvaihe tähtää siihen ja prosessi pysyy melko samana alusta loppuun.

Miksi hait juuri siihen kouluun?

Koska siellä on mielestäni parhaat oppilastyöt, lisäksi vertasin Firenzen koulujen hintoja ja Angelissa hinta oli halvempi kuin kaupungin toisessa koulussa.

Minkälainen on tavallinen koulupäivä?

9.30-12.30 projektityöskentelyä eli jatketaan pitkää piirustus tai maalausprojektia, esim. Bargue-piirustuskurssin kopiota tai hiilipiirustusta/maalausta kipsivaloksesta. 12.30-14.00 on lounastauko, jolloin voi vaikka käydä kotona tai ravintolassa syömässä, 14.00-17.00 on elävän mallin oppitunti. Sen jälkeen voi halutessaan jäädä vielä koululle työstämään omaa projektiaan tai muita omia töitään (tai juttelemaan muiden kanssa). Ovet suljetaan tällä hetkellä klo 21. Lisäksi lauantaisin on mahdollisuus työstää omaa projektiaan (ilman ohjausta) 10-17.

Keväällä 2022 oli koronatilanteen takia myös onlineopetusta maestron eli koulun perustajan Michael John Angelin kanssa.


Kolmas Bargue-piirros (viimeinen lyijykynäprojekti)

Paljonko koulutus maksaa?

Vuosi jaetaan kolmeen trimesteriin, joista jokainen maksaa tällä hetkellä 4900 e.

Kauanko se kestää ja mitä siihen sisältyy?

Yleensä koulu kestää kolme vuotta, mutta siinä voi edetä nopeammin tai hitaammin. Koulutuksen aikana tehdään 10 projektia, joista ensimmäiset kolme ovat Charles Barguen piirustuskurssin kopioita lyijykynällä, seuraavat kaksi kopioita kipsivaloksesta hiilellä, sen jälkeen siirrytään öljyväreillä maalaamiseen. Ensin tehdään mustavalkoinen kipsikopio, sen jälkeen kaksi värillistä kipsikopiota, joista toinen on monimutkaisempi, esim. kankaan kanssa. Sitten maalataan neljä asetelmaa täydellä väripaletilla. 

Koulun painotus on erittäin pitkälle viimeistellyissä projekteissa, eli jokainen projekti vie pitkän aikaa, esim. minun toinen hiilipiirrokseni vei n. 10 viikkoa.

Samaan aikaan harjoitellaan elävän mallin piirtämistä ensin lyijykynällä, sitten hiilellä ilman taustaa ja taustan kanssa. Sitten siirrytään öljyväreihin, aluksi monokromaattisesti ja viimein täydellä väripaletilla kahdella eri tekniikalla.

Lisäksi tarjolla on kesäkursseja esim. Caravaggion tekniikasta ja muotokuvakurssi maalaten, mutta ne eivät sisälly opetukseen ja ovat avoimia myös muille kuin koulun oppilaille.

Järjestääkö koulu asumisen ja matkat?

Ei, mutta koululta sai tukea mm. viisumiasioissa (suomalaiset eivät tarvitse viisumia) ja sieltä vinkattiin myös vuokravälittäjä, jonka kautta moni on hankkinut asunnon.

Mikä on koulussa hauskinta?

Se, että saa käyttää paljon aikaa siihen mistä tykkää ja kun niin tekee, kehitys on myös todella nopeaa. Vihdoin ympärillä on myös porukkaa, joka intohimoista samoista asioista kuin minäkin. Sellainen on omasta elämästä puuttunut pitkään.

Mikä on koulussa tylsintä?

Koulussa tylsintä on ehkä esimerkiksi projektien suhteen vaihtoehdot ovat rajalliset, tiettyyn projektiin saa valita vain tietyn kipsin ja myös työskentelypaikkoja on rajattu määrä, eli joskus kipsiä ei edes saa itse valita, vaan täytyy jakaa paikka jonkun toisen kanssa. Täytyy toki muistaa että kouluun mennään oppimaan tekniikkaa eikä tekemään hienoja tai itselle mieluisia taideteoksia, omalla ajalla saa maalata oman lempparikipsin jos todella haluaa sen tehdä. Hieno taideteoksesta tulee joka tapauksessa, vaikka kipsi ei olisikaan se mieluisin.

Mikä on ollut opinnoissa haastavinta?

Alkuun keskittyminen ja kärsivällisyys ja rehdisti tylsienkin asioiden loppuun tekeminen. Nämä opit olivatkin lyijykynävaiheen isointa antia ja niistä on ollut paljon hyötyä myöhemmissä vaiheissa.

Elävä malli lyijykynällä

Millaiset koulun tilat ovat?

Tilat ovat hieman ahtaat, mutta mielestäni viihtyisät, yhdessäolo on tiivistä, mikä tietysti korona-aikana oli myös huono puoli. Ne sijaitsevat kävelymatkan päässä Firenzen keskustasta vilkkaalla alueella lähellä Arno-jokea. Florence Academyssa on ehkä hienommat tilat, mutta ne ovat myös kauempana ja opiskelu siellä maksaa enemmän.

Mitä kieltä koulussa puhutaan?

Englantia.

Järjestääkö koulu vapaa-ajan toimintaa?

Ei, mutta koulun tiloissa oppilaat ovat pitäneet koulun luvalla kukin vuorollaan poseeraten muotokuvakerhoa ja ajoittain myös yhteisille iltasessioille on palkattu elävä malli. Lisäksi on tullut käytyä esim. maalaamassa maisemaa porukalla ja muutenkin vietettyä yhdessä aikaa.

Tutustuuko siellä helposti muihin opiskelijoihin?

Kyllä, usein samaa kipsiä maalataan kahdesta eri kulmasta vierekkäin ja luonnollisesti vierustovereihin tutustuu aina.

Toinen hiiliprojekti kipsipatsaasta

Miten kouluun haetaan ja kuka voi hakea?

Kouluun haetaan sähköpostitse sekä kirjeitse lähetettävällä hakemuksella ja portfoliolla, johon tulee viisi kuvaa viime aikaisista teoksista. Haku on kuitenkin lähinnä sitä varten, jos hakijoita on liikaa ja opiskelijoita joudutaan rajaamaan. Ainakin nyt korona-aikana kaikki halukkaat otettiin sisään tietääkseni. Kouluun voi hakea mille tahansa trimesterille (eli aloitusmahdollisuuksia on kolme vuodessa) ja koulusta voi myös pitää taukoja ja jatkaa myöhemmin siitä, mihin on jäänyt.

Tietääkseni kouluun hakemiseen ei ole mitään ikärajaa, opiskelijoita on kaiken ikäisiä, esimerkiksi suoraan lukiosta tai vastaavasta tulleita sekä eläkeläisiä. Kokemus taiteen tekemisestä on vaihtelevaa ja koulutuksen pitäisi sopia sekä aloittelijalle että kokeneemmalle.

Saako kouluun mitään tukia esim. Kelasta?

Tästä asiasta en osaa oikein sanoa, itse en ollut oikeutettu, mutta ymmärtääkseni joissain tilanteissa se saattaa olla mahdollista (toiseen kouluun eli Florence Academyyn ainakin ilmeisesti jotkut ovat saaneet).

Saako koulusta jonkin tutkinnon?

Koulu on diplomikoulutus eli varsinaista tutkintonimikettä ei saa vaan tavoitteena on tekninen osaaminen. Koulusta valmistuva ei esim. voi kutsua itseään kuvataiteilijaksi.

Joutuuko koulua varten hankkimaan paljon tarvikkeita ja paljonko ne maksavat?

Kyllä, olen itse ostanut suurimman osan Firenzestä Zecchi-taidetarvikekaupasta, josta opiskelijat saavat 10 % alennusta ja sieltä myös löytyy kaikki mitä koulusta pyydetään hankkimaan. Viime vuosi oli kallis, koska jouduin saman vuoden aikana hankkimaan sekä lyijypiirustus-, hiilipiirustus- ja öljyvärimaalaustarvikkeet. Toisaalta tarvikkeet ovat hyvin riittoisia ja esim. siveltimet  ja paletti ovat alkusijoitus, jotka kestävät pitkään. Tarvikkeet ovat loppujen lopuksi vain murto-osa koulumaksusta, joten niissä ei kannata venyttää penniä, ettei oma koulutus kärsi siitä.

Ensimmäinen elävä malli hiilellä

Miten valmistauduit kouluun?

Taisin löytää Angelin ja vastaavia ateljeekoulutuksia, joista kiinnostuin 2016-2017, jolloin alun perin aloin haaveilla sinne pääsemisestä. Vuosien varrella olen piirtänyt Bargue-piirroksia ja kokeillut sight size -tekniikkaa sekä viimeisen vuoden aikana piirsin sekä lyijykynällä että hiilellä tavoitteellisesti koulussa tehtäviä projekteja (kipsipiirustukset toki valokuvista), jotta osaisin jo käyttää välineitä ja voisin keskittyä syvempään oppimiseen koulussa. Ajatuksena oli, ettei tarvitse opetella teroittamaan kynää oikein vaan voi sen sijaan siirtyä vaikeampiin konsepteihin. 

Kaikilla opiskelijoilla on intohimoa ja kiinnostusta taidetta kohtaan, mutta joillakin ei ole paljoa käytännön kokemusta koulun alkaessa, eli myös aloittelija voi kouluun hakea. Kehityskäyrä on nopea.

Suosittelisitko kouluasi? Oletko tutustunut muihin vastaaviin koulutuksiin?

Suosittelisin ylipäätään ateljee-tyyppistä koulua, jos on kiinnostunut nimenomaan esittävän taiteen luomisesta öljymaaleilla tai piirtäen. Edelleen olen sitä mieltä, että Angelissa on pisimmälle viimeistellyt työt ja sen näen vahvuutena sen takia, että on helpompi oppia viimeistelemään opettajan kanssa ja päättää sitten viimeistelyn taso omatoimisesti taidetta harjoittaessa kuin toisinpäin.

Ensimmäinen öljyvärimaalaus mustavalkoisena kipsipatsaasta (kehys viereiseltä kirpputorilta Firenzestä)

Jos olet kiinnostunut kuulemaan aiheesta lisää tai seuraamaan sitä tarkemmin, käy laittamassa Instagramista seurantaan @jurskart. Hänelle voi myös laittaa viestiä, jos olet kiinnostunut kuulemaan koulusta lisää, toki voi myös kommentoida tähän niin välitän terveiset!

-mariidah

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kustannussopimus!

Lista täytesanoista

Miten lähetät käsikirjoituksen kustantamoihin?